23948sdkhjf

Mange erhvervschauffører lider af søvnapnø

I den seneste tid har der været stor fokus på trætte piloter og almindelige bilister, der ifølge en aktuel dansk undersøgelse falder i søvn bag rattet. Udenlandske undersøgelser peger på, at erhvervschaufførers træthedssymptomer er værre, end man hidtil har været opmærksom på.
Traditionelt har man primært haft fokus på køre/hviletidsbestemmelserne, når man har søgt at højne trafiksikkerheden; men udenlandske undersøgelser peger på, at der er en hidtil overset sammenhæng mellem dårlig livsstil, forringet søvnkvalitet og risiko for at falde i søvn bag rattet.

- Det er en risiko, som på ingen måde løses af køre/hviletidsbestemmelserne, siger læge Lars Mortensen fra Apnøklinikken i Allerød.

- Undersøgelser udført af den amerikanske havarikommission NTSB tyder på, at op mod en tredjedel af alle erhvervschauffører vurderes at lide af den alvorlige søvnlidelse søvnapnø.

- Personer, som lider af søvnapnø, sover ikke ordentligt igennem, fordi de natten igennem vækker sig selv på grund af vejrtrækningspauser. Derfor opnår de aldrig en langvarig dyb søvn og føler sig aldrig ordentlig udhvilet.

- Årsagen til søvnapnø er typisk dårlig livsstil med dårlige kostvaner, manglende motion og overvægt.

Ond cirkel

Ifølge Lars Mortensen ender mange i en ond cirkel, hvor de hyggespiser søde sager og drikker masser af cola for overhovedet at holde sig vågne igennem dagen.

- Resultatet er øget vægt og dermed øget risiko for yderligere forringelse af søvnkvaliteten. De uheldige cirkler breder sig yderligere, fordi søvnapnø også er tæt forbundet med forskellige alvorlige livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, overvægt og diabetes.

Problemet kan løses

Heldigvis kan man hjælpe de fleste til at få en bedre søvnkvalitet, men det kræver, at chaufførerne overvinder frygten for at miste jobbet ved at erkende deres søvnproblem og at myndighederne og transportbranchen støtter aktivt op med behandlingstilbud.

- Heldigvis kan man i dag behandle søvnapnø, siger Lars Mortensen og skitserer følgende behandlingsforløb:

1. Behandlingen starter med en vurdering af patientens helbredstilstand.

2. Hvis der er mistanke om søvnapnø, låner patienten et lille apparat med hjem, som registrerer søvnmønstret igennem natten.

3. Hvis lægen herefter vurderer, at patienten lider af behandlingskrævende søvnapnø, iværksættes behandling med et lille CPAP-apparat, som sikrer patienten stabil lufttilførelse under søvnen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095