23948sdkhjf

Ny vejledning på vej om cabotage

Færdselsstyrelsen er ved at lægge sidste hånd på en vejledning om de nye regler for cabotage-kørsel med lastbil. Reglerne træder i kraft den 14. maj 2010.
Vejledningen er blevet udarbejdet efter anmodning fra DI Transport, der over for Færdselsstyrelsen pegede på en række uklarheder ved de nye regler.

Siden EU vedtog de nye regler i november, har det blandt andet været uklart, hvad man mente med "en tur".

Efter at have konsulteret EU-Kommissionen har Færdselsstyrelsen slået fast, at en cabotagetur godt kan have flere læsse- eller lossesteder.

- For os har det været vigtigt, at reglerne er klare og ens i hele EU, siger erhvervspolitisk konsulent Rune Noack fra DI Transport.

- Vi er tilfredse med, at en tur for eksempel også godt kan være distribution af varer til flere forskellige steder.

Grundlæggende princip

Det grundlæggende princip for de nye regler er, at man må køre tre cabotageture på syv dage efter en international transport. Det princip erstatter det tidligere begreb om "lejlighedsvis, midlertidig kørsel". Dette begreb blev fortolket uens i de forskellige EU-lande.

- Det har været helt grundlæggende for os, at vi nu får ens regler i EU, så vi kan rydde op i de mange nationale særregler. Det er en væsentlig regelforenkling for den internationale vejgodstransport, siger Rune Noack.

- Samtidig er de nye regler meget nemmere at håndhæve, og vi forventer, at reglerne bliver genstand for en effektiv kontrol i Danmark, så vi kan komme eventuel ulovlig cabotage til livs.

Tre procent af kørslen

Cabotage udgør ifølge Danmarks Statistik knap tre procent af det nationale godstransportarbejde med lastbiler i Danmark og kun 1 procent, hvis man medregner international kørsel til og fra Danmark.

I modsætning til cabotage-reglerne er den internationale, grænseoverskridende godstransport med lastbiler liberaliseret i EU. EU-Kommissionen skal i 2014 udarbejde en rapport om konsekvenserne af de nye cabotage-regler, herunder om reglerne eventuelt skal liberaliseres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11