23948sdkhjf

Udlændinge fylder i statistik

Mindst hver tredje trafikulykke med sættevogne involverer udlændinge.
En udenlandsk chauffør sad bag rattet ved hver tredje af de 353 ulykker, hvor en sættevogn var involveret. Det konkluderer sekretariatsleder i Østjyllands Færdselssikkerhedsudvalg, akademiingeniør Jytte Ørum Nørup, i en analyse af ulykkestal.

I alt 18 mennesker mistede livet ved disse ulykker, og de syv af trafikdrabene involverede en udenlandsk lastbilchauffør. De fleste var tyskere, polakker og hollændere i den rækkefølge.

- Chaufførerne skifter hele tiden materiel, forklarede Jytte Ørum Nørup til P4.

Forskellig nationalitet

- Chaufføren kan være af en nationalitet, anhængeren af en anden og forvognen, der trækker læsset, kan være af en tredje nationalitet. Det kan godt have indflydelse på sikkerheden, siger hun.

Hendes granskning viser, at 119 udenlandske sættevogne var impliceret i uheld i 2008, hvoraf 41 var tyske, 22 polske og 16 hollandske. De øvrige udenlandske sættevogne kom fra Litauen, Slovakiet, Ungarn, Spanien, Tjekkiet, Bulgarien, Makedonien, Norge, Estland, Letland, Sverige, Luxembourg, Liechtenstein, Finland, Portugal og Bosnien-Hercegovina.

Der er ikke sammenfald mellem nationalitet på chauffør, sættevogn og hænger. Tyske, polske og hollandske chauffører tegnede sig for henholdsvis 50, 19 og 10 ulykker.

Uklar statistik

Statistikken er mest uklar for anhængere, men også her er tyske, polske og hollandske vogne de hyppigste nationaliteter, som det har været muligt for Jytte Ørum Nørup at vride ud af talmaterialet.

Antallet af udenlandske chauffører i de omtalte ulykker er formentlig højere end hun kan dokumentere. Ved en del ulykker med udenlandske sættevogne eller hængere er chaufførens nationalitet uoplyst.

- Det er alene politiet og domstolene, der afgør skyldspørgsmålet. Derfor omfatter undersøgelsen af lastbilulykker ikke noget om, hvem der en den skyldige i de enkelte ulykker, understreger Jytte Ørum Nørup.

Østjyllands Færdselssikkerhedsudvalg er sammensat af Vejcenter Østjylland, Rådet for Større Færdselssikkerhed, politiet, kommuner, sygehusregion
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078