23948sdkhjf

Øresundsregionen bliver udkants-Europa

Øresundsregionen risikerer at ende som udkantsregion i Europa, hvis ikke der i de kommende år investeres kraftigt i nye veje, jernbaner og en bedre sammenhæng mellem de forskellige transportformer.
Det viser den hidtil største samlede ekspertudredning af de næste 20 års behov for ny infrastruktur i Øresundsregionen. Region Skåne, Region Sjælland og Region Hovedstaden har fået udført analysen sammen med en række aktører på begge sider af Øresund.

Veje, skinner, tunneller og broer sander til i trafik, hvis der ikke investeres kraftigt i ny infrastruktur i Øresundsregionen. Antallet af bilpendlere over Øresundsbroen forventes fordoblet over de næste 30 år, antallet af lastbiler på regionens veje bliver også fordoblet.

Når Femer-forbindelsen står klar, bliver behovet for godstransport over Sundet næsten tredoblet til 11 millioner ton pr. år – eller hvad der svarer til 50.000 godstog årligt i begge retninger.

Forurenende lastbiltransport

Det vil til den tid ikke være plads til de mange tog på den nuværende Øresundsbro. Det vil resultere i, at godstrafikken flytter over på lastbiler - med kraftig stigende forurening til følge.

Hvis Øresundsregionen skal kunne skabe vækst og tiltrække investeringer, virksomheder og job, kræver det en stærk og sammenhængnede infrastruktur i hele regionen.

Det bakkes også op af undersøgelser fra OECD.

Det skal være hurtigt og nemt for både gods og medarbejdere at komme frem og tilbage. Lige nu er udsigterne for begge dele dårlige. Derfor risikerer Øresundsregionen risikerer at ende som en udkantsregion i Europa.

Konkrete løsninger

IBU-Øresund peger på syv konkrete løsninger på de trafikale udfordringer for Øresundsregionen:

• Etablering af en fast forbindelse over Femern Bælt

• En jernbane- og biltunnel mellem Helsingør-Helsingborg (selvfinansieret)

• Ring 5 forbindelse med både motorvej og jernbane fra Helsingør til Køge

• Et sammenhængende og hurtigt regionalttogsystem på tværs af Øresund,

• En opkobling på det europæiske højhastighedstognet

• Bedre togforbindelser til Kastrup Lufthavn

• Investeringer i infrastruktur og trafikknudepunkter på Sjælland og Lolland-Falster

• Højhastighedstog og en stærkere Kastrup Lufthavn
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08