23948sdkhjf

Nationalbanken vil gerne styre lån

Nationalbankdirektøren opfordrer politikerne til at afgive magt til Danmarks Nationalbank for at undgå en eventuel fremtidig overophedning af økonomien, som vi så det i 2008.
Nationalbankdirektør Nils Bernstein ser nærmest til fra sidelinien til politisk dårskab i de gode tider.

Han opfordrer politikerne til at overlade nogle økonomiske instrumenter til Danmarks Nationalbank. Disse instrumenter er i dag i politikernes, og det vil nationalbankdirektøren gerne lave om på.

Det forslag kommer han dog ikke langt med, for det vil være at fjerne demokratisk kontrol med vigtige dele af lovgivningen.

Nationalbanken ville have set, at politikerne havde større mod til at dæmme op for overophedningen af økonomien og boliglåneboblen. Begge dele toppede, lige før finanskrisens brød ud.

Nils Bernstein mener, at politikerne godt kunne have grebet ind i tide for at stoppe den store vækst i udlånene.

- Vi kunne være sparet for boligboblen, siger han.

Danmark ville også have haft en større arbejdsløshed inden finanskrisen, hvis nationalbanken havde kunnet bestemme mere. Politikkerne mangler mod til at stramme til i tide, når økonomien gungrer derudaf, mener Nils Bernstein, der selv udtrykker det således:

- Politikerne traf beslutninger, der forstærkede højkonjunkturen.

Andre midler

- Hvis finanspolitikken ikke kan løfte opgaven, må der andre midler til, siger Niels Bernstein.

- Det overvejes internationalt at gennemføre regler, der generelt øger kapitalkravene til bankerne og stiller krav om ekstra kapital i et konjunkturopsving. Midlerne kan så frigives, når det går den anden vej.

- Det kan være med til at dæmpe konjunktursvingningerne, oplyser Niels Bernstein i en status om læren af finanskrisen.

Tilbyder sig

- Videre overvejer flere lande at gennemføre fleksible lånegrænser for ejendomsfinansiering, så kravene stiger under en højkonjunktur.

- Hvis disse ændringer sker i erkendelse af vanskelighederne ved at føre en tilstrækkelig finanspolitik, når der er behov for det, vil det være naturligt at henlægge beslutningskompetencen over disse instrumenter til et uafhængigt organ - for eksempel centralbanken, erklærede Nils Bernstein.

Manglende sparevilje

Den offentlige gæld på under 50 procent af bruttonationalproduktet synes ikke foruroligende stor i sammenligning med andre lande, men til gengæld er det vanskeligere for Danmark at håndtere en voksende statsgæld på grund af skattetryk og manglende politisk sparekraft.

- Vores gældsråderum er begrænset i den forstand, at de danske skatter er nær et maksimum og offentlige besparelser er vanskelige at samle politisk tilslutning til.

- Derfor er det ikke nemt at finde plads på statsbudgettet til at forrente og afdrage en højere gæld, advarer Nils Bernstein.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109