23948sdkhjf

Hjulene ruller lidt hurtigere

Stilstanden er ophørt. Hjulene ruller lidt hurtigere i transportbranchen. Især fordi industrien atter spår om fremgang, lyder de fra optimistiske DTL..
Meldingen kommer fra DTLs økonom Morten Pernø, der har gennemgået nye tal fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometer, industriens lagerudvikling og en ny rapport fra analysevirksomheden Transport Intelligence (TI) om forventningerne til udviklingen på vigtige internationale markeder.

- Tallene fra Danmarks Statistik, industrien og analyserapporten taler samme sprog: det går i den rigtige retning. Det tager tid at komme over en krise af den magnumstørrelse, vi har haft, men nu tages der dog nogle skridt fremad. Det er også det billede, vi får, når vi taler med folk fra forskellige dele af transportbranchen. Der sker lidt mere. Der er ved at komme lidt mere gang i hjulene. Indikatorerne giver håb forude for de hårdt prøvede danske transportvirksomheder, siger DTLs økonom.

Positive forventninger

Danmarks Statistiks tal viser, at industrien igen har fremgang i sine forventninger efter et dyk i sidste måned.

Transportsektorens forventninger til den kommende omsætning og beskæftigelse har derfor også forbedret sig væsentligt, når der tages højde for sæsonudsving. Et flertal venter nu fremgang i omsætningen. Samtidig er transportbranchen blevet meget mindre negativ i sin vurdering af forretningsklimaet - den vurdering ligger på det højeste niveau i 20 måneder.

De positive takter bekræftes af tallene for industrilagrene. De viser, at nedgangen i lagrene er ved at flade ud i forhold til det rekordstore fald i 2. kvartal af 2009. Desuden kan der for første gang i et år spores en stigning i lagerværdien for industriens fremstillede færdigvarer og handelsvarer.

Det tyder på, at virksomhederne - efter en lang nedtur med reduktioner i producenters og detailhandleres varelagre og annulleringer af ordrer hos leverandører - nu i stedet prøver at stabilisere lagrene og for nogles vedkommende endda øger produktionen. Det vil medføre en øget efterspørgsel efter transport.

Voksende marked østpå

TI-rapporten viser desuden lys forude på det øst- og centraleuropæiske marked for vejgodstransport, efter at det har været under kraftig pres - og et fald på hele 20 procent i 2009. Det forventes nemlig, at markedet i gennemsnit vil vokse med 9 procent om året i 2009-2013. Det skyldes bl.a. en stadig bedre infrastruktur, en bedre økonomisk vækst end ventet, tendensen til udflytning af produktionsvirksomheder mod øst og udviklingen i privatforbruget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063