23948sdkhjf

Mangfoldighed bragte Aalborg Havn gennem 2009

Aalborg Havn er ikke blot en servicevirksomhed for og transportområdet, men udlejer også arealer, bygninger og materiel til transportrelevante formål. Det satte positivt præg på regnskabet for 2009.
Trods et fald på 11 procent på den skibs- og godsrelaterede omsætning i forhold til 2008 kommer Aalborg Havn ud af 2009 med et positivt resultat på 5,6 millioner kroner. Det skyldes blandt andet , at lejeindtægterne er steget med cirka 6 procent.

Nettoomsætningen i 2009 var 101 millioner kroner - et fald på 2,8 procent. Resultatet af den primære drift er et overskud på 7,8 millioner kroner og svarer til bestyrelsens forventninger.

På baggrund af indgåede kontrakter er der forventning om en stabil om end svagt faldende godsomsætning og benyttelse af selskabets faciliteter i den nærmeste fremtid. Forventningerne bygger på vurderingen af den øjeblikkelige, generelle samfunds- og erhvervsmæssige udvikling.

Også ejendomme

Aalborg Havn har en egenkapital på 300 millioner kroner og er moderselskab i koncernen, der også omfatter NTC Ejendom og Grønlandshavnens Ejendomme.

Aalborg Havn ejer et erhvervsareal på 2,9 kvadratkilometer ved Østhavnen, og bestræbelserne på at etablere en erhvervspark i området gav to markante resultater i 2009:

* Et distributionscenter på 12.000 kvm. til brug for Weber-Stephens Nordic.

* Distributionsterminal for Carlsberg.

Også windpower

På Aalborg Havns initiativ blev Hub North etableret i 2009 for at profilere Region Nordjyllands styrkeposition inden for vindenergi.

I forvejen er tre store virksomheder med tilknytning til vindenergi-produktionen placeret ved Østhavnen og arbejder tæt sammen med havnen.

* Til Siemens Wind Powers vingefabrik er der af havnen etableret en intern transportvej fra fabrikken til udskibningskajen.

* Til Bladt Industries har Aalborg Havn opført en ny valsehal, der gør virksomheden endnu mere konkurrencedygtig på produktionen af blandt andet fundamenter til havvindmøller.

* Desuden har havnen købt den tidligere Danyard-hal, hvor BLAEST (Blade Test Centre) som lejer fortsætter sin internationale aktivitet som afprøvningscenter for vindmøllevinger.

Kombiterminal

I 2009 overtog Aalborg Havn fra Aalborg Kommune det 13,2 km lange stamspor til Østhavnen. Det blev etableret i 1972 og renoveres nu for 20 millioner kroner.

Den direkte jernbaneforbindelse til havnen har en vigtig funktion for områdets mko0mbgiterminal, og i havnens dispositionsplan er 100.000 kvm. afsat til en fremtidig godsbanegård.

Over halvdelen af havnens omsætning kommer fra Oliehavnen på Rørdalsvej, og behovet for oplagringskapacitet er stigende.

Grønland

Grønland fyldte meget på Aalborg Havn i det forgangne år. Forhandlingerne med Royal Arctic Line om en forlængelse af aftalen om Aalborg som basishavn for Grønlandstrafikken blev intensiveret og førte efter nytår til, at aftalen blev forlænget til 2022.

For havnen indebærer det investeringer på 250 millioner kroner i ny faciliteter. Nogle af dem er udelukkende til Grønlands-aktiviteterne, mens udvidelse af køle/frysehuskapaciteten og containerterminalen vil medvirke til en generel styrkelse af havnens position.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063