23948sdkhjf

Lov om alkolåse trådt i kraft

Ny lov giver chauffører med en spritdom lov til at køre bil tidligere. De skal have en alkolås monteret i bilen.
Selvom både antallet af ulykker og sigtelser for spirituskørsel er faldet de seneste år, er der alligevel hvert år flere tusinde danskere, der bliver taget med for høj promille.

Spiritusulykker giver ofte de værste personskader, og derfor har politikerne haft fokus på problemet i mange år. En ny lov, der giver spritbilister mulighed for en betinget køretilladelse, hvis de får installeret en alkolås i bilen, er trådt i kraft den 1. april 2015 - efter mere end fem års tilløb.

- Ikke alene vil de nye regler sænke antallet af trafikdræbte, men de vil også gøre det lettere for spritdømte at vende tilbage til et normalt liv, siger Jan Winum Povlsen, der formand for brancheforeningen og importør af de amerikanske Smart Start alkolåse.

- Lovgivningen en kæmpe fordel for både samfundet og de tusindvis af dømte spritbilister, siger han.

Gode erfaringer fra Sverige

Vore svenske naboer har i over fem år brugt et system, der minder om det, som nu er indført i Danmark.

I Sverige kan spritbilister sætte sig bag rattet med det samme, hvis blot de får en alkolås installeret. Det har betydet, at spiritusdømte nemmere kan beholde deres arbejde.

Vigtigst af alt har det svenske system vist, at alkolåsene har fået antallet af spritgengangere til at falde drastisk.

- I Danmark falder spritdømte bilister i alkoholfælden igen og igen, men i Sverige et det betydeligt færre, forklarer Jan Winum Povlsen.

I Sverige er der op mod 90.000 alkolåse i brug, men en stor del af dem er installeret i firmabiler, hvor arbejdsgiveren gerne vil være sikker på alkoholfri kørsel hos medarbejdere, der ikke nødvendigvis er dømt for at køre med sprit i blodet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079