23948sdkhjf

Oldermand på fuldtid

Jørgen K. Jensen, oldermand i Kjøbenhavns Vognmandslaug, fylder 70 år den 27. april 2015. Reception i dag den 24. april.
Oldermand i Kjøbenhavns Vognmandslaug Jørgen K. Jensen, som fylder 70 år 27. april 2015, er københavner med stort K. Hans københavnske opvækst smitter i den grad af på hans væremåde, hans livssyn og ikke mindst hans slagfærdighed, som gør ham til et naturligt midtpunkt.

Jørgen K. Jensen er også laugsmedlem med stort L. Ingen skal være i tvivl om, at han helt er på linje med en af sine forgængere – den navnkundige Bent Heick Hansen – som postulerede, at ingen kan være rigtig vognmand uden at være medlem af det gamle hæderkronede laug.

Lidt af en provokation, men brugen af dét ord er bestemt ikke fremmed for Jørgen K. Jensen.
Med de drevne oldermænd Ole Norgart, Bent Heick Hansen og Anker. M. Jensen som læremestre kom han i den bedste organisatoriske mesterlære. De øste gavmildt af deres erfaring og viden, og unge Jensen sugede begærligt til sig.

Der skulle dog gå fire år som bestyrelsessuppleant og 20 år som menigt bestyrelsesmedlem, før han i 1996 blev valgt til viceoldermand og i 2005 til oldermand i Danmarks eneste tilbageværende vognmandslaug.

Jørgen K. Jensen blev valgt som nr. 85 i den lange række af oldermænd. Den første oldermand fra 1478 hed i øvrigt også Jensen, og han sad på posten i ikke færre end 40 år.

[b]Ind i laugsarbejdet


Interessen for det organisatoriske arbejde udviklede sig helt naturligt i takt med, at vognmandsvirksomheden, som han ejede sammen med sin bror, voksede sig stadig større. Kun ved aktivt deltagelse i organisationsarbejdet mente han at kunne få indflydelse på udformningen af de mange besværlige regler og de vilkår, som en vognmandsvirksomhed er underlagt.

Det organisatoriske arbejde foregår ikke alene i Lauget. Han var også medlem af DTLs bestyrelse samt af Håndværkerforeningens og ASEs repræsentantskab.

Et godt tilbud

Men så kom der det, som Lars Larsen kalder et godt tilbud. Familievirksomheden Kjeld Jensen & Sønner blev i 2005 – et par år før krisen – solgt til SCT Transport i Gilleleje.

Den halve snes lastbiler, som Jørgen K. Jensen begyndte sin karriere med, var på det tidspunkt vokset til 86 lastbiler og 300 containere med store kunder som Københavns Kommune og olieselskabet Shell.

Næsten fra den ene dag til den anden var han og broderen ikke mere ansvarlige for de mange medarbejdere. Jørgen K. Jensens direktørtitel blev udskiftet med et heltidsjob som oldermand.

Nu var det slut med den mere festlige del af medarbejderplejen som den gang, da samtlige medarbejdere med ”påhæng” ved firmaets 50 år jubilæum kvit og frit blev inviteret til en stor jubilæumsfest på Bornholm

Venner og forretningsforbindelser fik ved selvsyn lov til at opleve en af oldermandens foretrukne underholdningsgenre – syngepigerne på Bakkens Hvile.

Direkte tale

Jørgen K. Jensen er en erfaren vognmand med et udviklet kendskab til, hvad laugsmedlemmerne fagligt mener og tænker. Han har ”næse” for at markedsføre Lauget. Nogle kalder det et oldermands-gen, som er kombineret med evnen til at kunne omgås de mange forskellige typer i vognmandsbranchen.

Hans kommunikation er baseret på den direkte tale. Der bliver anvendt det samme forenklede sprog til den fagligt engagerede chauffør som til ambitiøse direktører og politikere. Også til dem med ministertitler. Der kan dog være nuancer i betoningen, men i de fleste tilfælde bliver autoriteten serveret med et par stænk af den københavnsk charme.

Selv om Jørgen K. Jensen er oldermand på fuldtid, er der også tid til at passe bestyrelsesposterne i transportfirmaet SCT Transport og i nedrivningsfirmaet Tscherning.

Der er reception for Jørgen K. Jensen fredag 24. april kl. 13.30 på Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve.

Artiklen er en del af temaet Portræt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094