23948sdkhjf

Antallet af konkurser i juli tæt på 2008-niveau

Når kun 10 konkurser skiller niveauet i år fra niveauet i juli 2008, er det et sundhedstegn, vurderer Dansk Erhverv på baggrund af nye tal fra Experian.
10 konkurser skiller nu konkursniveauet i juli 2015 fra niveauet for syv år siden i sommeren 2008, hvor 233 gik konkurs. Experians opgørelse for den forgangne måned fortæller om i alt 244 konkurser, svarende til et fald på 13,2 procent sammenlignet med juli sidste år. Det bringer niveauet tæt på niveauet fra sommeren før krisen begyndte at spænde ben for virksomhederne.

- Tallene skal dog ses i lyset af, at niveauet ofte er lavt i juli. Men det betyder ikke, at vi ikke skal glæde os over fremgangen, der indebærer, at 13,2 procent færre måtte dreje nøglen om end sidste sommer. Over et 12 måneders perspektiv giver det en nedgang på 1,5 procent og viser, at vi holder snuden i sporet, siger Jens Hjortflod, administrerende direktør i Experian.

Bedste månedstal siden februar 2009
Juli-tallene har fået 12 måneders gennemsnittet til at falde til 363. Ikke siden februar 2009 er der set et lavere 12-måneders gennemsnit.

- Det fortæller os, at selvom krisen opløses langsomt, er kursen stabil. Erhvervslivet holder fast. For tre år siden i juli 2012 var niveauet væsentlig højere med 457 konkurser, påpeger direktøren.

Bakkes op af nøgletal
Hos Dansk Erhverv bekræfter politisk konsulent Sigurd Schou Madsen Erhverv, at konkursudviklingen afspejler en række andre vækstindikatorer, herunder udviklingen i detailsalg og forbrugertillid.

- Begge nøgletal rettede sig i sidste uge, og vi ser lige nu en række sundhedstegn for dansk økonomi, der tyder på, at opsvinget er på vej tilbage, siger han.

Flere konkurser igen i efteråret?
Konkurstallet har det dog med at falde sidst på sommeren for så at stige igen til efteråret. Derfor mener Sigurd Schou Madsen ikke, vi har oplevet krisens sidste krampetrækninger. Ifølge Dansk Erhverv er der en god chance for, at vi vil se stigninger igen de næste måneder. Det skal vi imidlertid ikke fortvivle over.

- Et vist niveau af konkurser er et grundvilkår i erhvervslivet og hver dag året rundt, er der virksomheder, der lukker og slukker, ligesom nye virksomheder kommer til. Det er kun ved at sætte nye skibe i søen, vi finder nye veje til vækst. Det er trist for den enkelte, der går konkurs, men det er ikke kun dårligt for samfundsøkonomien. Lukker en virksomhed fordi den ikke er levedygtig, bliver der frigjort hænder til nye aktiviteter, siger Sigurd Schou Madsen.

God sommer for IT-branchen
En af de brancher, der slap godt gennem sommeren er Information og Kommunikation. Branchen omfatter IT-virksomheder, der ellers har måttet tåle relativt mange konkurser hen over året.

- Fra 23 konkurser i juni, faldt antallet til bare fire i juli - sidste år i juli var antallet 16! Det ser unægtelig godt ud og gør det svært at bevare pessimismen, selvom kompasnålen sikkert vil lave flere udsving hen over efteråret, siger Jens Hjortflod, der også glæder sig over vækstindikatorer i brancherne Byggeri og anlæg samt Transportvirksomheder.

Her ses nedgang i antallet af konkurser i branchen Bygge og anlæg fra 43 konkurser i juli sidste år til 27 i år. For Transportvirksomheder måtte 16 dreje nøglen om med konkurser i juli sidste år - i år er antallet reduceret til 12.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125