23948sdkhjf

Dom: Chefer måtte ikke snage i SMS'er

Århus Havn brød brevhemmelighed, da eks-direktør læste kranførers SMS’er. Men straffen bortfalder på grund af formildende omstændigheder
En arbejdsgiver må ikke undersøge en mobiltelefon, som er udleveret til en ansat, for SMS’er.

Det blev fredag slået fast ved Retten i Aarhus, skriver stiften.dk.

Her var eks-havnedirektør i Aarhus, Bjarne Mathiesen, sammen med en af havnens ledende medarbejdere samt virksomheden Aarhus Havn repræsenteret ved havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen tiltalt for at have brudt straffelovens § 263, stk. 1, som handler om, at man kan få en bøde eller idømmes fængsel, hvis man uberettiget "bryder eller unddrager nogen et brev, telegram eller anden lukket meddelelse eller optegnelse eller gør sig bekendt med indholdet".

De tiltalte blev dømt efter anklageskriftet. Men de slipper for at betale den bøde, der normalt ville være straffen for den type overtrædelser. Retten lod nemlig straffen bortfalde på grund af formildende omstændigheder.

En af dem er, at Bjarne Mathiesen blev vejledt forkert, da han søgte råd hos Aarhus Kommunes jurister. De konkluderede nemlig, at det ikke ville være et brud på brevhemmeligheden at trække SMS’erne ud af kranførerens telefon.

Historien udspringer af en betændt konflikt mellem havnens kranførere og havnens ledelse, som rasede i 2012 og 2013. På et tidspunkt under konflikten afleverede en kranfører den mobil, han havde fået af sin arbejdsgiver, tilbage. Han skulle have den byttet til en ny.

Havnens ledelse, der havde en mistanke om, at nogle af kranførerne mobbede kolleger til ikke at tage ekstraarbejde, gik i gang med at undersøge telefonen for hemmeligheder, og det viste sig, at den indeholdt en livlig korrespondance mellem nogle af kranførerne.

Kort før jul 2012 måtte både kranføreren, der havde afleveret mobilen, og to af hans kranførerkolleger acceptere en frivillig aftrædelsesordning på grund af indholdet i de ransagede SMS’ere, skriver stiften.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094