23948sdkhjf

Besøg på Hiabs kranfabrik i Polen

BILLEDGALLERI: I snart et år har Hiab produceret de fleste af sine kraner på en splinterny fabrik i Polen. Transportmagasinet har besøgt fabrikken
Skal man tro den danske importør, har kvaliteten af Hiabs kraner aldrig været bedre. Om det er fordi produktionen af kranerne er flyttet til Polen, melder historien ikke noget om; men da Transportmagasinet tidligere i år var på besøg på Hiabs nye fabrik i Stargard i Polen var det en imponerende effektiv og moderne fabrik, der blev vist frem.

Det er Hiabs kraner fra 0,5 til 30 ton/meter, som produceres i Polen. De større kraner er blevet produceret i Spanien i mere end 30 år. Den del af produktionen flytter ikke til Polen.

Lederen af Hiabs produktion i Polen hedder Thomas Blomberg. Han er finne og viser os rundt på fabrikken.

Alle har to jobs

- Alle ansatte her på fabrikken har to jobs, fortæller Thomas Blomberg, der er fabrikschef, og viser os rundt på fabrikken.

- Vi passer vores normale job, og så skal vi også arbejde med forbedringer. Vi skal øge kvaliteten og effektiviteten ved hele tiden at foretage forbedringer. Vi skal blive bedre hver dag.

Derfor lukker vi produktionen en halv time tidligere en gang om ugen - og så skal vi alle arbejde med kvalitet.

Den måde at arbejde på kaldes for Hiab Produktion System. Principperne er tydeligt inspireret af Toyotas kendte produktionssystem.

- Det handler om at involvere alle medarbejdere i forbedringsprocesserne. Det gælder alle på fabrikken - også mig selv, siger Thomas Blomberg.

Fleksibel arbejdskraft

- Vi bygger 25-30 kraner om dagen. Vi arbejder i et-holdsskift. Fabrikkens medarbejdere starter kl. 6 om morgenen og får fri kl. 14. Den polske arbejdskraft er ganske fleksibel. Det er stadig let at få medarbejdere, for her i det nordøstlige hjørne af Polen er arbejdsløsheden forholdsvis høj.

Der er egentlig ingen produktion på fabrikken, kun monteringsarbejde og lakering.

- Alt svejsearbejde og lignende sker hos vores underleverandører.

- Vi har valgt at have eget fuldautomatisk maleranlæg, for at kunne opretholde den ønskede overfladekvalitet. Der findes gode maleranlæg i Polen, men vi er meget opsatte på at få den bedste kvalitet. Derfor har vi valgt selv at stå for det.

Fabrikken har haft fart på. I starten var der 100 medarbejdere ansat. I dag - mindre end et år efter åbningen - arbejder der 400 medarbejdere på fabrikken.

I samme tidsrum er produktionen af kraner øget fra 12.000 til 21.000 stk.

Produkterne
De produkter, som Hiab fremstiller på fabrikken i Polen, er:
* Små kraner i den nye T-serie, som kan løfte et par ton.
* XS-kranerne i den lette og den mellemstore klasse.
* Den nye X-serie, som havde premiere på transportmessen i Herning i foråret.
* Endelig produceres de specielle "roller" kraner, som er monteret på skinner på lastbilladet.
* Sidst, men ikke mindst, fremstilles er også Jonsered og Loglift skovkraner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109