23948sdkhjf

Kursen er sat mod vækst i nordjyske havne

De nordjyske havne er fokuserede på vækst. Det var det klare budskab fra de fem største nordjyske havne på en konference i denne uge
De nordjyske havne er fokuserede på vækst, og samtidig peger en ny analyse på, at der trods svage konjunkturer er kommet flere maritime virksomheder i Nordjylland, specielt inden for maritimt udstyr og service. Og der er potentiale til mere.

Der vil blive investeret stort i nye faciliteter og større kapacitet ved udbygning af arealer og uddybning af havnene, hvilket skaber muligheder for nordjysk erhvervsliv, både inden for udvidelse af havnenes eksisterende aktiviteter samt udvikling af nye forretningsområder. Det slog direktørerne fra de fem største nordjyske havne, Frederikshavn, Hanstholm, Hirtshals, Skagen og Aalborg fast, da de mødtes i mandags. Konferencen blev arrangeret af Nordjysk Transportklub og Region Nordjylland, der havde inviteret en lang række aktører med interesse for og tilknytning til det maritime område.

- Det er meget positivt, at havnene ser sig selv både som ansvarlig for moderne infrastruktur, og som en aktiv medspiller, herunder indgår i dialog med hinanden om mulighederne for at gøre kagen større, siger Regionsrådsformand Ulla Astman.

De maritime erhverv er et af de erhvervsområder, som Vækstforum og Region Nordjylland har udpeget som et særligt styrkeområde. En helt ny analyse om Det Maritime Nordjylland viser, at de maritime erhverv er særdeles vigtige for landsdelen, både når det opgøres på produktion, beskæftigelse og udvikling i antallet af virksomheder.

Ifølge analysen beskæftiger de maritime erhverv i Nordjylland 13.000 personer. Hertil skal lægges 2.000 nordjyder, der pendler til maritime arbejdssteder uden for Nordjylland, for eksempel for skibsfart og på boreplatforme. Det svarer til knap 10% af Nordjyllands beskæftigelse i de private erhverv. Økonomisk er det maritimt udstyr, service, transport og logistik, der skaber mest værdi i Det Maritime Nordjylland, mens fiskeri og skibsfart står for en mindre andel af værdiskabelsen.

Resultaterne understøttes af den positive udvikling, som skibsfarten på havnene er inde i. For eksempel er der, modsat de fleste andre regioner, sket en stigning i anløb af last- og passagerskibe i Nordjylland, ligesom den samlede godsomsætning på havnene for Aalborg, Aalborg Portland, Frederikshavn og Hirtshals siden 2010 er vokset med 22 pct., mens den er faldet 5% for alle Danmarks største havne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.251