23948sdkhjf

Medbringertrucks endelig i mål

To års arbejde for at få lov til at køre med medbringertruck, uden at de tæller med i vogntogslængden, er nu i mål
Trafik- og Byggestyrelsen har netop sendt en bekendtgørelse om medbringertruck på gaden. Efter konstruktive drøftelser mellem styrelsen og branchen, EU-notifikationsproces og national høring, er to års arbejde endelig i mål:

- Det er en rigtig god nyhed for branchen, siger chefkonsulent Jørn-Henrik Carstens fra ITD, der indledte arbejdet med medbringertruck for to år siden, og fortsætter:

- Det, at medbringertruck ikke længere tæller med i den samlede længde af vogntoget, betyder, at mange vognmænd kan fylde flere paller på vognen, og det er både godt for miljøet og økonomien. Desuden giver det øget fleksibilitet i flåden, at det ikke længere er nødvendigt at korte køretøjerne op for at kunne medbringe en gaffeltruck til aflæsning hos kunden.

Bekendtgørelsen træder i kraft med virkning fra 15. oktober 2015 - dog får bestående køretøjer frist til 15. april 2016, før de skal opfylde de nye bestemmelser om placering, afmærkning med videre.

Det har i mange år været muligt i landene syd for Danmark at medbringe en truck, der hænger bag på lastbilen, uden at den tæller med i den totale længde. Derfor har ønsket længe stået højt på listen hos ITD, der startede arbejdet med at få reglerne ændret tilbage i 2013. I processen har ITD fået god støtte fra DI Transport og øvrige organisationer.

- Ud over den øgede godsmængde kan vognmændene også være mere fleksible i deres arbejde, når de har egen truck med, fordi de kan sætte varer af direkte i indkørslen eller helt ind på lageret, forklarer Jørn-Henrik Carstens.

Fakta om medbringertrucks

- Bagmonteret gaffeltruck betragtes som gods. Ved måling af længde ses bort fra medbringertruck, der ikke rager længere bagud end 1,50 m.
- På lastbil, vogntog bestående af lastbil og påhængsvogn eller vogntog bestående af lastbil og sættevogn må transporteres én bagmonteret medbringertruck, som skal være monteret efter fabrikantens anvisninger.

Under transporten skal følgende vilkår være opfyldt:

1) Der skal være afskærmning bagtil mod underkøring med en afskærmning efter reglerne i detailforskrifter for køretøjer, som er placeret højst 0,55 m over vejbanen og højst 0,40 m foran medbringertruckens bageste punkt. Hvis højden målt fra vejbanen til underkant af truckens bageste punkt ikke overstiger 0,55 m målt ved køretøjets eller vogntogets tjenestevægt og med eventuel bogie sænket, opfylder medbringertrucken kravene til afskærmning bagtil.

2) Medbringertrucken skal være: i transportstilling (bageste hjul skal vende på tværs af kørselsretningen) forsynet med refleks og refleksplanke efter reglerne for det transporterende køretøj og forsynet med lygter til markering og signalgivning, som er tilsluttet det transporterende køretøjs lygter.

3) Medbringertruckens afmærkningslygte må ikke anvendes, og afmærkning for langsomt køretøj (rød, reflekterende trekant) skal være afmonteret eller tildækket.
Læs mere om: ITD
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11