23948sdkhjf

Ny lov om billigere gods til danske øer halter stadig

Efter fem måneder er priserne på godstransport til de danske øer mildest talt en rodet affære
Erhvervslivet på øerne skal have bedre vilkår. Derfor skal prisen på godstransport sættes ned.

Det har Folketinget vedtaget, men der er alt for stor forskel på, hvor meget prisen er sat ned på gods og erhvervskørsel til landets mindre øer, skriver DR, P4 Sjælland.

Det konstaterer øerne, efter at en ny lov fra 1. juni gav kommunerne mulighed for at få statstilskud, så færgepriserne for øernes erhvervsdrivende kunne sættes ned med op til 80 procent.

Fem måneder senere viser det sig imidlertid, at der er stor forskel på, hvor meget priserne er sat ned.

Det gælder for eksempel for den lille ø Orø i Isefjorden. På en af Orøs to færger er prisen endnu ikke sat ned. Der har nemlig været uklarhed om, hvem der skulle betale for blandt andet at omstille billetmaskiner og trykke nye billetter:

- Der er gået meget lang tid med kommunikationen mellem os, Holbæk Kommune og Indenrigsministeriet. Derfor har det trukket i langdrag, siger ejer af Østre Færge Peter Alex Jensen til P4 Sjælland.

På Orøs kommunale færge er prisen på godstransport kun sat 20 procent ned, mens løs fragt er blevet op til 65 procent billigere.

Det har alt sammen fået Orøs beboerforening og øens erhvervsdrivende til at klage til Indenrigsministeriet:

- Jeg bruger årligt omkring 50.000 kroner på transport i forbindelse med min forretning som tømrer, så jeg havde da set frem til at spare op til 80 procent på det, siger tømrer Lasse Busk-Clausen til P4 Sjælland.

Hos Sammenslutningen af Danske Småøer har man endnu ikke overblik over, hvordan priserne på gods er nedsat rundt om på færgerne, men de foreløbige meldinger er, at det er alt fra 0 til 70 procent:

- Nu vil vi lave en opsamling hos vores øer og høre brugernes opfattelse af det. Og så skal kommunerne jo afrapportere til Indenrigsministeriet, siger foreningens formand, Dorthe Winther.

På baggrund af klagen fra Orøs erhvervsdrivende til Indenrigsministeriet har Folketingets ø-udvalg stillet spørgsmål til indenrigsminister Karen Ellemann (V):

- Vi er noget forbavsede over, hvordan der kan opstå så stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer loven om prisnedsættelser. Klagen her giver os god anledning til at sige til ministeren, at her er noget, der ikke fungerer, som det skal, siger næstformand i Folketingets ø-udvalg Lennart Damsbo-Andersen (S).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093