23948sdkhjf

Valg af dæk er svært for de tunge

Danske dæk-regler betyder, at lastbiler og busser lovligt kan køre året rundt på enhver type dæk - men det kan være problematisk
I Danmark kan lastbiler og busser lovligt køre året rundt på enhver type dæk med helt ned til 1 millimeter mønsterdybde, også om vinteren. Men det kan være problematisk:

- Kører man med langrillede dæk på en bus eller lastbil i regulært vinterføre, kommer man ikke op ad bakkerne. Så udover sikkerheden går det også ud over andre trafikanters fremkommelighed. Og vil man til udlandet, kører man ulovligt i Norge, hvor der er krav om M+S-mærkede dæk hele vinteren, mens der i Sverige og Tyskland er krav om M+S-mærkede dæk i vinterføre, forklarer formanden for Dækimportørforeningen Kenneth Saust.

Han anbefaler derfor, at man som minimum kører med M+S-mærkede dæk med 5 mm mønsterdybde på de trækkende hjul, for så er man lovligt kørende i udlandet. I Sverige og Norge skal der dog mere til.

Dækimportørernes holdninger til sikkerhed bakkes op i vognmandskredse.

- Vore 10 busser kører med M+S-mærkede dæk på alle hjul om vinteren, og om foråret skifter vi til langrillede dæk, så vi har to sæt dæk i brug pr. bus. Det er det billigste ud fra et totaløkonomisk synspunkt, og med hensyn til sikkerhed, så mindsker det skader, og vi ved, at vi har gjort, hvad vi kan for vort personale og vore kunder, siger administrerende direktør i Vedde Turistfart, Carsten Rasmussen.

I et længere perspektiv ønsker Dækimportørforeningen en lovgivning for Danmark, så vi i højere grad matcher vore nabolande.

- Vejtransport er international, og det vil være indlysende fornuftigt at forlange M+S-mærkede dæk på de trækkende hjul, hvis man vil køre i vinterføre i Danmark. Samtidig bør kravet til den minimale mønsterdybde sættes op fra 1 til 5 mm på det trækkende køretøj i vintersæsonen og til 1,6 mm resten af året. For anhænger bør 1,6 mm gælde som minimum hele året, foreslår Kenneth Saust.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125