23948sdkhjf

Alkolåsen fik Peter tilbage i førerhuset

En dom for spritkørsel kan være ødelæggende, hvis man er selvkørende vognmand – for Peter blev alkolåsen en redning
Da Peter blev stoppet af politiet ved en rutinekontrol i juli 2013, skulle det komme til at få stor betydning for hans levevej. For da han blæste i alkometeret og blev taget for spritkørsel, fik han frakendt kørekortet i tre år.

Peter er først i 50’erne og har været selvkørende vognmand siden 1992. Derfor var gode råd dyre, da han var nødt til at parkere lastbilen i garagen.

Men så faldt han over en løsning.

- Jeg læste en artikel i Transportmagasinet med Jan Povlsen (fra Jawin Safe Trip, red.) , siger Peter, der straks så alkolåsen som en redning.
FAKTA: Alkolåsordningen

Hvem er omfattet af alkolåsordningen?
Du er omfattet af ordningen hvis du har fået frakendt førerretten ubetinget på grund af spirituskørsel. Der er to forskellige ordninger – den obligatoriske og den frivillige:

Den obligatoriske ordning
Du er omfattet af den obligatoriske ordning, hvis du er dømt for spirituskørsel
• Med en promille på mere end 2,0
eller
• Flere gange (undtagen hvis din promille første gang var højst 2,0 og anden gang højst 1,2)
Den obligatoriske ordning betyder, at du efter frakendelsestiden skal køre med alkolås i to år. Ønsker du ikke det, kan du først generhverve kørekortet når den to-årige periode er udløbet.

Den frivillige ordning
Du er omfattet af den frivillige ordning, hvis du er dømt for spirituskørsel
• Med en promille på mellem 1,2 og 2,0
eller
• To gange og din promille første gang var højst 2,0 og anden gang højst 1,2
Den frivillige ordning betyder, at du kan generhverve kørekortet et år før frakendelsestidens udløb under forudsætning af, at du kører med alkolås i to år.

Kilde: politi.dk


Fra myndighedernes side var der ikke meget information at hente – politiet og retsinstanserne informerer ikke de dømte spritbilister om mulighederne for at få en alkolås.

Det var i efteråret 2014, hvor Peter var til en rund fødselsdag og kom til at sidde ved siden af en kørerlærer. Alkolåsen blev bragt på bane.

- Det ville hun ikke tro på, at det var en mulighed. Hun sagde, at jeg skulle prøve at undersøge det ved de motorsagkyndige – men de vidste heller ikke noget om det, forklarer Peter.

Efter alkolåsordningen trådte i kraft i april i år, måtte Peter igennem et screeningforløb med en socialrådgiver, der skulle vurdere, om han havde et alkoholproblem. Men som Peter selv udtrykker det, så nyder han kun alkohol ”til husbehov, ligesom mange andre”.

Det betød, at han blev godkendt til at få en alkolås. Og dermed kunne han sætte sig bag rattet efter bare to år, i stedet for de tre, som han oprindeligt havde fået stillet i udsigt.

- Når man kigger fremad, virker det som lang tid. Jeg troede jo, jeg skulle vente i tre år, før jeg kunne køre igen. Men når man kigger tilbage, er tiden fløjet af sted alligevel, siger han.

Nu er Peter igen tilbage i førerhuset, og han er glad for ordningen.

- Jeg er glad for, at jeg kan komme ud og køre igen. Det er det væsentligste for mig; at jeg kan tjene en løn igen.

"Peter" er et opdigtet navn. Hans rigtige identitet er redaktionen bekendt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094