23948sdkhjf

Paller stablet på en genial idé

Et pallestativ konstrueret i aluminium kan blive ny standard i transportbranchen
Space Invader er navnet på en af årets seks virksomheder, som har nået finalen i det såkaldte "Danish Tech Challenge 2015" for iværksættere på Scion DTU. Efter nytår afsløres det, hvem vinderen bliver - og det kan gå hen og blive Space Invader, som kan skabe en helt ny måde at stable gods på for vognmands- og fragtmarkedet.

Space Invader er en meget konkret og simpel idé. Det er i al sin enkelhed et pallestativ i aluminium, som kan sættes ind fra hver side i en europalle, og så – vupti – kan der sættes endnu en palle ovenpå.

Det er Jesper Rølund, der er manden bag Space Invader, og han har med en baggrund som først smed og siden arkitekt skabt en opfindelse, der kan løse et stort problem for alle, hvad enten de er producenter, vognmænd eller slutkunder og afhængige af palletransport.

I dag kører varerne ofte blot i et enkelt pallelag inde i den alt for rummelige lastvogn, fordi der ikke er andre rentable muligheder for at stable dem.

Kunde efterspurgte nyt system

Jesper Rølund fortæller, at det var den store norske fødevaregrossist Asko, som for et par år siden kom til ham med problemet omkring tom luft i lastbilerne.

Og han fandt på idéen om det lette og fleksible pallestativ, som hurtigt blev godt modtaget af potentielle kunder, og i 2014 skabte han den første prototype.

- Eksempelvis kører en stor dansk dagligvareleverandør i dag med to biler på strækninger, hvor en bil vil være nok, hvis der stables i to lag med bare 30 sæt pallestativer. Så er besparelsen faktisk over en million kroner om året, siger Jesper Rølund som eksempel på en case fra en interesseret kunde.

Jesper Rølund arbejdede videre med produktet, som nu er klar til markedet og er sikret af intet mindre end tre patenter. Patenterne dækker idéen om at bruge pallen som sin egen hylde, de to ens stablere i hver side af pallen og designet af pallestativet.

500 millioner euro-paller

Nu gælder det markedet, og det er stort. Der findes 500 millioner europaller i omløb globalt, og alene i Danmark er der 46 millioner transporter på europaller om året. Så potentialet enormt, påpeger Steen Frederiksen, der er partner og salgs­ansvarlig i SpaceInvader.

- Planen er at leje vores stativer ud på månedsbasis til en fast pris.

De første 100 sæt er sat i produktion. Vi regner med at producere 600 sæt i 2016 og 1400 sæt i 2017, siger Steen Frederiksen.

Han håber på, at der kommer bid på markedet, og visionen for SpaceInvader rækker rigtig langt.

- Visionen er, at Space Invader bliver standard for paller, og på den måde blive landjordens svar på en skibscontainer, siger Jesper Rølund.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.438