23948sdkhjf

Teknologien skaber interessante muligheder

Kommentar af direktør i ATL Lars William Wesch
Den teknologiske udvikling er gået stærkt i de senere år. Lastbilproducenterne er allerede nu klar med biler, der kan køre af sig selv. Ingen ved, hvordan fremtiden ser ud, men hvis vi skal sikre arbejdspladser og fortsat vækst i vognmandsbranchen, skal vi følge med den teknologiske udvikling. Det er grunden til, at vi i ATL har valgt at sætte førerløse lastbiler på dagsordenen ved medlemsarrangementer på Sjælland og i Jylland.

”Førerløse lastbiler” er egentlig et dårligt udtryk for fremtidens lastbiler. I mange, mange år ud i fremtiden vil der være brug for medarbejdere i lastbilerne. Men teknikken kan overtage noget af det trivielle arbejde.

På motorvejene kan man for eksempel ”koble” lastbilerne sammen. Teknologien sikrer, at lastbilerne kan køre med få meters afstand til hinanden. Hvis den forreste lastbil bremser eller drejer, følger de øvrige lastbiler i konvojen automatisk efter. Perspektiverne er til at tage at føle på, hvis denne form for transport bliver almindelig på motorvejsnettet. Det vil øge produktiviteten, spare brændstof, forbedre trafiksikkerheden og give mere plads på vejene.

Det er ikke noget, vi behøver at vente længe på. Teknologien vil senere i år blive afprøvet på det europæiske vejnet. Holland, der i øjeblikket har EU formandskabet, har planer om at afholde ”2016 European Truck Platooning Challenge”, hvor konvojer af lastbiler vil blive sendt fra europæiske storbyer mod Holland, som beskrevet oven for.

I erhvervslivet generelt er der gennem de seneste mange år sket en automatisering, hvor robotter har overtaget en del af produktionen. Der går lang tid før, teknologien kan overtage styringen af lastbilerne 100 procent. Det er ikke sikkert, at det nogensinde sker. Dertil er trafikken alt for kompliceret. Men det er værd at huske på, at hver gang der indføres ny teknologi, opstår der også nye muligheder. Robotterne overtager det ensformige arbejde og overlader beslutninger, servicefunktioner og vedligeholdelse til os mennesker.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078