23948sdkhjf

Her er verdens mest banebrydende virksomheder

Se, hvor mange danske virksomheder, der er at finde på listen
De revolutionerer verden, skaber helt nye forbrugsmønstre og knuser de konkurrenter, der ikke havde set dem komme. I sidste ende kan de få afgørende betydning for måden, vi alle driver forretning på.

Årets 50 mest banebrydende virksomheder er netop kåret af amerikanske CNBC. På listen findes både velkendte virksomheder som Uber, Spotify og Airbnb samt en masse nye vækstkometer, de fleste danskere aldrig har hørt om.

Måske netop derfor bør vi skelne til, hvad der sker ude i den store verden, for vores egen innovationskraft er under pres, mener ekspert.

Asset-light og IT-baseret
- Fælles for de her virksomheder er, at de stort set alle er baseret på teknologi eller i hvert fald benytter teknologien som en platform for at skabe forretning. Det betyder også, at de sjældent ejer andet end teknologien og deres medarbejdere. Det gør, at de kan nå ud til millioner af mennesker og stadig have lave omkostninger, siger leder af Monitor Deloitte i Danmark, Nicolai Hesdorf, der rådgiver store virksomheder om strategi.

Det er dog ikke kun teknologien, der gør virksomhederne i stand til at revolutionere deres markeder. Deres største bedrift er, at de ændrer den traditionelle efterspørgsel, mener Nicolai Hesdorf:

- Airbnb har for eksempel lavet hele værdikæden om i forhold til at leje værelser og søge efter overnatningsmuligheder. Det er ikke længere et marked, der blot er forbeholdt de store hotelkæder. I dag kan alle lave deres egen forretning og udleje deres bolig. Det skaber en helt ny form for efterspørgsel og en helt ny adfærd.

Ingen danskere iblandt
Der er ingen danske virksomheder med på listen, hvilket er bekymrende, mener Nicolai Hesdorf, også selv om vi er et lille land:

- Man kan selvfølgelig tænke, at Danmark aldrig kan hamle op med de store lande, men eftersom der er tale om teknologivirksomheder, er det ikke rigtig en undskyldning, der duer. Samtidig er vores naboer i Sverige langt længere fremme, når det gælder om at være forrest med innovation. Vi er simpelthen ikke gode nok til at slå igennem.

Ifølge Nicolai Hesdorf skyldes vores manglende innovationskraft hovedsageligt, at det danske iværksættermiljø er for svagt:

- På mange områder har vi stadig et famlende iværksættermiljø i Danmark og et skattesystem, der ikke er er gearet til at håndtere det. Derudover har mange iværksættere svært ved at skalere deres forretning, så den bliver rigtig stor. De få, som formår at gøre det, flygter desværre i stor stil til USA.

Efter Uber og Airbnb følger betalingsvirksomheden Ezetap på en tredjeplads på listen, mens Big Data-virksomheden Palantir Technologies kommer ind som nr. 4. Den samlede værdi af de 50 mest banebrydende virksomheder i verden er hele 242 mia. dollars.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078