23948sdkhjf

Dom: Uber-kørsel er ulovligt

Fredag stadfæstede Østre Landsret byrettens afgørelse om, at Uber-kørsel er i strid med taxiloven. Nu kan turen komme til selve selskabet Uber i Danmark
Selv om landsretten fredag gav Københavns Byret ret i, at en chauffør brød loven ved at samle passagerer op via Uber-appen, så er sagen om Uber-kørsel i Danmark ikke slut endnu.

For det første er Østre Landsrets afgørelse principiel, hvilket betyder, at en lang række andre sager mod Uber-chauffører nu skal afgøres i retten.

Politiet har løbende sigtet Uber-chauffører, som man er stødt på blandt andet i forbindelse med rutinekontroller.

Alle sagerne har dog været sat i bero, indtil der lå en afgørelse i de første prøvesager, hvilket der gør nu.

For det andet kan det nu blive selve Uber-selskabets tur til at komme igennem retssystemets mølle. Ifølge senioranklager Rikke Jensen, som var anklager i den principielle sag mod chaufføren, er det meget muligt, at Uber bliver tiltalt.

- Uber har været sigtet for medvirken til chaufførernes overtrædelser. Nu skal vi se på, om der er grundlag for at tiltale selskabet. Det tror jeg godt, vi kan. Nu har vi jo landsrettens ord for, at Uber-systemet er i strid med den danske taxilov, sagde Rikke Jensen efter dommen.

3F, som er taxichaufførernes fagforening, har en klar forventning om, at Uber bliver tiltalt.

- Vi er glade for, at justitsminister Søren Pind 31. marts i år bebudede en sag om medvirkeransvar mod selve Uber, når sagerne om Uber-chaufførerne er afsluttet, siger Jan Villadsen, formanden for transportgruppen i 3F.

Jan Villadsen finder det meget positivt, at landsretten er nået til samme resultat som byretten. Men det er i hans øjne først nu, det rigtige arbejde begynder.

- Næste skridt er, at myndighederne sætter fokus på at få stoppet Uber-kørslen i praksis, for det tror jeg ikke, at Uber selv gør, lyder det.

Han peger på muligheden for at klippe nummerpladerne på Uber-chaufførernes biler eller inddrage de penge, de har tjent på den ulovlige kørsel.

Det gør man ifølge formanden i andre lande, hvor det også er ulovligt at køre Uber.

Også for formanden for brancheforeningen Taxiførere i Danmark, Søren Nicolaisen, er det afgørende, at politiet optrapper indsatsen mod Uber-chauffører.

Han kalder politiets indsats hidtil for dårlig og lemfældig og mener, at politiet bør stoppe og sigte langt flere Uber-chauffører.

Uber i Danmark siger efter dommen, at Uber vil støtte chaufføren, hvis han vil søge om at få prøvet sagen ved landets højeste retsinstans, Højesteret.

- Vi har stor respekt for det danske retssystem, men vi er selvfølgelig dybt skuffede over afgørelsen, siger talsmand for Uber i Danmark, Oliver Carrá.

Chaufføren er blevet idømt en bøde på 6000 kroner.

/ritzau/
Læs mere om: Uber
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093