23948sdkhjf

Orla Horsbøll fylder 70

Alder er ingen hindring. Transportbranchens redningsmand nummer ét runder 70 år og fortsætter ufortrødent videre

Den 30. august fylder Orla Horsbøll 70 år. Det fejres dagen efter i hans hjemegn, Sønderjylland, og i hans firma European Breakdown Service i Haderslev. Firmaet har han drevet siden 2010 sammen med en tidligere kollega.

Orla Horsbøll er kendt af alle i transportbranchen; men han har også arbejdet her i mere end 55 år – og en stor del af tiden har aktiviteterne stået i redningens tegn. Altså det med at redde lastbiler og andre store køretøjer, som er kørt i stykker et eller andet sted i Europa.

Stod det til familietraditionen var unge Orla blevet murer; men han ville være mekaniker. I 1962 kom han i lære som lastbilmekaniker hos MAN-forhandler Chr. P. Barsøe i Aabenraa. Herfra gik det slag i slag. Læretid cirka fire år, soldatertid i Fredericia i cirka to år og siden blev det til et par år hos den nystartede Scania-forhandler, Dieselgården i Erritsø.

Efter en tid som redder i Falck, kom Orla Horsbøll til det store transportfirma Martin Hellestrup i Erritsø.

- Jeg var værkfører i firmaet i over seks år; og her lærte jeg, at man skal sørge for at holde bilerne i god stand, så man undgår at de kører i stykker, fortæller han.

- Som værkfører havde jeg jo ansvar for lastbilernes stand; men jeg havde også ansvar for at få bilerne repareret, når de var kørt i stykker et eller andet sted i Europa.

Det blev til en hel del ture rundt i Europa for at reparere firmaets biler – lige fra Malaga til Prag og fra Syditalien til Nordnorge.

Eget firma
Den viden blev starten til et firma, som blev stiftet i 1986, Horsbøll Euro Service. Her tilbød han danske og svenske vognmænd at få repareret og hentet deres biler via et servicenetværk, der blev bygget op i hele Europa.

- Jeg havde på et tidspunkt 14 telefoner stående derhjemme, fortæller han. Alt efter hvilken telefon, der ringede, kunne jeg se, hvilken kunde, der blev ringer fra.

Det blev til fem år med arbejde på højtryk. Både tyske DKV Service og danske Falck var interesserede i et samarbejde.

Blå bog

Uddannelse: Lastvognsmekaniker.

1962-1980: Lastbilmekaniker ved Chr. P. Barsøe, Aabenraa, og Dieselgården, Erritsø, afbrudt af soldatertiden.

1980-1986: Værkfører, Martin Hellestrup Transport.

1987-2001: Horsbøll Euro Service.

2001-2004: Falck Euro Service.

2004-2008: Star Rescue Europe A/S.

Siden 2010: Medejer af European Breakdown Service ApS.

Falck og Star Rescue
Det endte med, at Falck overtog firmaet og ansatte Orla til at lede den nye afdeling, Falck Euro Service. Efter at have hjulpet med at køre servicen ind i Falck, startede Orla Horsbøll igen i 2004 en ny redningstjeneste – Star Rescue – med to kollegaer.

- Jeg havde en klar mening om, hvordan en sådan forretning skulle fungere. Og da Falck havde en anden opfattelse, skiltes vores veje. Uden sårede følelser, fortæller Orla Horsbøll.

Det samme skete fire år senere, da Orla Horsbøll solgte sin andel af Star Rescue til sine to kollegaer. De ville flytte call-centret til Baltikum. Det ville Orla ikke. Så de gik hvert til sit.

European Breakdown
I 2010 sprang han op på hesten igen og etablerede European Breakdown Service med en tidligere kollega fra Star Rescue og Falck-tiden.

- På syv år er virksomheden vokset fra to til 14 medarbejdere – og vi har haft sorte tal på bundlinjen i alle årene, siger en stolt Orla Horsbøll, som også glæder sig over, at virksomheden sidste år blev kåret som ”gazelle” af Dagbladet Børsen.

- Vi har en servicenetværk med over 21.000 samarbejdspartnere, så der er nærmest ikke en plet i Europa, som vi ikke dækker. Det betyder også, at vi har en række store virksomheder som kunder – lige fra udlejningsfirmaer som PEMA og Krone til MAN og Michelin.

Firmaets motto
- Vi er til for vognmændenes skyld. Vi sætter kunden i centrum. Det har været vores motto fra dag 1 – og det er da også her, man skal finde forklaringen på vores succes. Det vil også være vores motto i fremtiden, fastslår Horsbøll, som fortsætter ufortrødent trods han kunne være gået på pension for flere år siden.

- Så længe, det er sjovt, fortsætter jeg… og så længe helbredet tillader det, skynder han sig at tilføje. For uheldet var ude sidste vinter, da han fik både hjerneblødning og blodprop; men han er kommet sig over den alvorlige episode med stædighed, genoptræning og held.

I dag har han stort set ingen mén af sygdommen; men han er også stærk som en okse og har dyrket sport hele livet.

Håndboldklub i 42 år
Her i august kan han fejre 42 års jubilæum med håndboldvennerne. Håndbold bliver der ikke spillet længere. De senere år har den stået på pool og bowling; men der er ingen tvivl om, at hvis man kan supplere et aktivt arbejdsliv med et aktivt fritidsliv, er man godt hjulpet helbredsmæssigt. Det er Orla Horsbøll et levende bevis på.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094