23948sdkhjf

Gamle lastbiler og busser til træf

Heldigvis er det lykkedes at redde, vedligeholde og istandsætte en række af samfundets tidligere slidere. Ejere og mekanik mødes i Gjern 2. september

Interessen for klassiske køretøjer er i disse år større end nogensinde. Interessen drejer sig ikke kun om selve køretøjet, men også dets historie, vedligeholdelse og hele kulturen omkring disse. En speciel gren af de klassiske køretøjer er landevejens slidere - lastbilerne, busserne, varevognene og lignende, og her kan man for alvor tale om en speciel kultur.

Dansk Vintage Motor Club og Jysk Automobilmuseum i Gjern vil derfor for 22. gang hædre de gamle slidere og deres ejere og mekanikere ved et træf ved Jysk Automobilmuseum i Gjern lørdag den 2. september.

Servo og aircon ukendt
Ældre chauffører og automekanikere ved, hvad vi taler om, medens nye og almindelige danskere kan have endog meget svært ved at forestille sig, hvordan livet formede sig i lastbilernes barndom. For ikke bare at tale om de første par årtier efter anden verdenskrig. Det var før tipladet og pallesystemet for alvor var slået igennem. Lastbiler måtte læsses og tømmes med håndkraft og en skovl. Sækkene måtte slæbes på ryggen - ofte ned i kældre eller flere etager op.

Køretøjerne var noget mere simple end i dag - servostyring og aircondition var ukendte fremmedord, medens ord som sammenhold og fællesskab, samt lange og hårde arbejdsdage, var mere kendte begreber.

Gamle lastbiler, busser og andre nyttekøretøjer blev typisk slidt op, og der var ikke mange, der tænkte på at bevare disse, som sportsvogne og flotte personvogne blev det.

Heldigvis blev nogle stykker sat til side, man nænnede alligevel ikke at hugge dem op. Og heldigvis er der forstandige og fremsynede personer, der påtager sig det store og dyre arbejde at restaurere og bevare disse ofte store og pladskrævende køretøjer.

Kulturen bevares
Disse nyttekøretøjer, der blandt andet omfatter mærker MAN, Mercedes, Scania, Volvo, Bedford, Ford, Dodge, Citroen, Hanomag, Triangel, Mack, Folkevognsbussen, Nimbus og mange, mange flere, og deres ejere har i mange år sat hinanden stævne ved det årlige veteranlastbiltræf ved Jysk Automobilmuseum i Gjern.

Interessen for gamle nyttekøretøjer er stadigt stigende, og flere vil gøre den store indsats, det er, at restaurere og bevare disse. Men det er vigtigt, at det ikke bare er et modelune - nyttekøretøjerne selv og historien og kulturen omkring disse skal indsamles og bevares. Det kan være en ret så stor, men yderst prisværdig opgave, der fortjener at blive påskønnet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079