23948sdkhjf

SF vil forbyde dieselbiler i København

Udspil i kommunal valgkamp kan fremskynde omlægning af trafik i byerne.

Alle dieseldrevne last- og varebiler skal formenes adgang til københavnske gader, hvis SF får magt som agt ved kommunalvalget den 21. november.

Partiets spidskandidat til borgerrepræsentationen i København, Sisse Marie Welling, går til valg på et helårsforbud mod alle dieseldrevne person-, vare- og lastbiler gerne i 2020. Kun benzinbiler med den nyeste teknologi skal kunne køre i hovedstaden.

- Vi har ikke et præcist årstal for ikrafttræden af forbuddet. Det afhænger af, hvad Folketinget giver os lov til; men som spidskandidat i København vil jeg hellere have det i morgen end om fem år, siger Sisse Marie Welling.

Grøn teknologi presses frem
Sisse Marie Welling mener, at der findes alternativer til diesel for lastbiler op varebiler. De kan allerede i dag køre på el eller biogas.

Hun er helt med på, at varer skal frem til butikkerne, og lastbiler skal tilmed have bedre mulighed for parkering.

- Vi vil bare have, at det er last- og varebiler, der ikke forurener, der kører ind i København, siger hun.

- Ved at lave disse regler vil udviklingen gå hurtigere end ellers på at få bilerne over på mere bæredygtige brændselsformer, som ikke skaber luftforurening.

- Hver eneste år dør 500 københavnere før tid på grund af luftforureningen. Mange børn får astma og allergi. Det ville de ikke have fået, hvis ikke luftforureningen var så høj.

Miljøzonen er er ineffektiv
København fik en miljøzone for fem år siden, men Sisse Marie Welling mener ikke, den er effektiv.

- Det største problem med miljøzonen er, at politiet ikke har ressourcer til at kontrollere det. Vi vil sætte nummerpladescannere op ved bygrænsen og se, om det er biler, der kører på diesel eller ej – og om de har lov at køre i kommunen eller ej.

Hun foreslår tillige at forbyde forurenende brændeovne, for de udgør et lige så stort problem. 16.000 brændeovne forurener lige så meget som hele byens bilpark.

Lovændring er nødvendig
Et forbud mod bestemte biltyper kan kun lade sig gøre, hvis Folketinget vedtager en lov, der giver kommunerne mulighed for at indføre restriktioner og forbud.

SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr støtter et sådant lovinitiativ, der handler om at ”slippe kommunerne fri på dette område”. 

Forbud i andre lande
Man får vente at se, om de københavnske SF’ere kan få gjort kål på forbrændingsmotoren før bilfabrikkerne og/eller bilkøberne selv opgiver.

Frankrig og Storbritannien planlægger at stoppe for salg af diesel- og benzinbiler i 2040. Tyskland ventes at følge trop. Forbundskansler Angela Merkel prøver at være på forkant i den tyske valgkamp med en udtalelse om, at forbrændingsmotoren skal udfases. Dog uden at sætte årstal på. Der er parlamentsvalg i Tyskland den 24. september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083