23948sdkhjf

Færre internationale ture til danske lastvogne

Danske lastvognes internationale transportarbejde (gods gange distance) faldt 16 procent over de seneste fire kvartaler i forhold til de foregående fire kvartaler. Det betød et fald i danske lastvognes samlede transportarbejde på 3 procent ved udgangen af andet kvartal i år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det nationale transportarbejde var i samme periode næsten uændret. Sammenlignet med andet kvartal i 2016 faldt danske lastbilers transportarbejde dog 11 procent og endte på 3,8 mia. tonkm. Det nationale transportarbejde var 3,1 mia. tonkm., mens det internationale transportarbejde var 0,7 mia. tonkm.

Godstransport i Danmark sker hovedsagelig med lastvogn, som håndterer 66 procent af den samlede godsmængde målt i ton. Den anden store transportform er skibstransport, som står for 29 procent. Der er dog stor forskel på, hvordan de 198 mio. ton national gods og 101 mio. ton international gods transporteres.

I den nationale transport dominerer lastvognene, som flytter 88 procent af godset, mens skibe tager sig af 7 procent og rørledning (olie og gas) tager 5 procent. Den dansk registrerede lastvognsflåde står selv for 98,6 procent af den nationale vejtransport, mens udenlandske lastvogne tager 1,4 procent når de kører cabotagekørsel.

I den internationale transport dominerer skibene og tager sig af 74 procent af godsmængden, mens lastvognene står for 23 procent. De danske lastvogne tager sig af 18 procent af lastvognsgodset, mens de resterende 82 procent håndteres af udenlandsk indregistrerede lastvogne. I 2010 var de danske lastvognes tilsvarende andel 28 procent.

En del af faldet skyldes en såkaldt udflagning af danske lastvogne, som indregistreres i andre EU-lande. Brancheorganisationen ITD laver en optælling af lastvogne ved de danske grænser. Ifølge den er 13 procent af lastvognene, der kører ind i Danmark ved den dansk-tyske grænse, dansk indregistrerede, men 45 procent er danskejet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094