Volvo giver den gas

| Af Jesper B. Nielsen | Tip redaktionen om en historie

De nye lastbiler fra Volvo, der kører på LNG, præsterer lige så godt som de, der kører på diesel, men de har 20-100 procent lavere CO2-emissioner

Når en lastbilproducent lancerer en ny lastbil, er der helt klart en forventning om, at den er bedre end den tidligere bil. Den skal være mere økonomisk, mere miljøvenlig eller have bedre køreegenskaber; men det kan Volvo egentlig ikke prale med denne gang.

Den store nyhed denne gang er, at de nye lastbiler, de kører på LNG-gas, er lige så gode som de tilsvarende modeller, der kører på diesel. 

På miljøområdet skiller de sig dog ud. Gaslastbilernes CO2-emissioner er 20 procent lavere i sammenligning med de biler, der bruger diesel som brændstof. Bilerne kan også køre på biogas - og så vil CO2-reduktionen være på 100 procent!

Der er tale om de nye Volvo FH LNG og Volvo FM LNG, der fås med 420 eller 460 hk motor til regionalkørsel eller fjerntransport. De blev præsenteret for pressen i sidste uge på en testbane 50 km vest for Barcelona.

TEST: Havde de samme præstationer?
I den forbindelse var opgaven naturligvis at teste, om Volvos udsagn passede: Havde gasbilerne samme køreegenskaber og brændstofforbrug som de tilsvarende dieseldrevne modeller? Havde de samme præstationer og kunne de yde lige så godt?

Det påstår Volvo Trucks i hvert fald - og det skulle efterprøves på en 4 km lang testbane med skrappe opkørsler, raske nedkørsler og skarpe hårnålesving.

Dieselmotor ombygget til gas
Det skal lige bemærkes, at de gaslastbiler, der findes i dag, typisk drives af en såkaldt Otto-motor og egner sig ikke til lange transporter. De skal tankes efter hver 200-300 km kørsel.

Volvos nye lastbiler drives af en dieselmotor, der er ombygget til at køre på gas.

Derfor er køreegenskaber, brændstofeffektivitet og pålidelighed den samme som i diesellastbilerne; men det skulle vi jo efterprøve.

Samme køreegenskaber
Nu er undertegnede ikke en rigtig testkører, men på den lukkede bane fik jeg lov til at køre alle de otte lastbiler, der var stillet til rådighed. Og jeg kan skriver under på, at køreoplevelsen var den samme - uanset om jeg kørte en FH 460 i en gas- eller diesel version eller en FM ditto.

Umiddelbart følte jeg, at jeg klarede den 4 km lange testbane hurtigere i diesel-versionen, men forklaringen er formentlig, at jeg kørte dieselbilerne til sidst - og da havde jeg lært den krævende bane at så godt at kende, at jeg blev modigere i svingene og brugte motorbremserne friskere på nedkørslerne.

Gaslastbilerne var nemlig udstyret med I-Shift gearkassen, VEB+ motorbremsen og I-See prediction mode - så der var ikke noget med at ændre sin kørestil, fordi man kom ind i en gaslastbil.

Der kunne også køres med eco-roll. Og det blev der.

Identiske at køre og se på
Bilerne var identiske at køre og identiske at se på, når man sad i førerhuset - kun et lille display var anderledes, nemlig der, hvor man kunne følge forbruget af LNG-gas og trykket i LNG-tanken.

Bilernes motorer kørte, da vi steg op i dem; men de svenske co-chauffører forsikrede os, at det ikke tog længere tid at opvarme gasbilen i forhold til dieselbilen.

Volvos gasmotorer på 460 hk har et maksimalt moment på 2300 Nm, mens versionen på 420 hk leverer 2100 Nm. Dette var præcis det samme som Volvos tilsvarende dieselmotorer gør.

Brændstofforbruget i gaslastbilen er desuden på linje med Volvos dieselmotorer. Det kunne vi ikke rigtig efterprøves, fordi der blev kun kørt en enkelt banestrækning på 4 km i hver bil.

Det er jo ikke nok til en egentlig sammenligning; men jeg håber, at de vognmænd og chauffører, der bliver tilbudt en prøvetur i de nye gaslastbiler, siger ja tak. For de vil bedre end nogen anden kunne mærke, om det er det samme. Mit bud er, at det passer.

Det er ikke kun selve kørselsoplevelsen, som er ens i en diesel og LNG lastbil. Også det at fylde lastbilens tank tager omtrent samme tid.

Den kolde gas bliver opvarmet
Når man kører en gas-lastbil, bliver LNG-brændstoffet opvarmet. Det har en temperatur på minus 120-160 grader i tanken, men skal opvarmes til gas for at kunne blive antændt, så motoren kan gå i gang.

Denne opvarmning foregår ved bilens egen varmeproduktion.

Flere LNG-stationer
Volvo Trucks samarbejder nu med gasleverandører og kunder om at udvide mulighederne for at tanke LNG. Der skal ganske enkelt bygges flere tanke.

- Naturgas har åbenlyse miljømæssige fordele, den har en konkurrencedygtig pris i mange lande, og der er tilstrækkelige reserver til at retfærdiggøre brug i stor skala. siger Lars Mårtensson.

- Vores fokus på LNG-køretøjer giver vores kunder nye forudsætninger for at opnå en drift, der er både brændstofeffektiv og omkostningseffektiv. Vi gør det samtidig muligt for operatørerne af tunge transportopgaver at reducere deres klimapåvirkning betydeligt.

Salget af Volvo FM LNG og Volvo FH LNG går i gang i løbet af 2018. I Danmark vil der være tale om begrænset salg i starten på grund af den manglende LNG-infrastruktur, men man kan kontakte sin lokale forhandler for at høre mere.Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Forsiden lige nu

Nye leveringer

Der er travlt i vognmandsbranchen. Det smitter af på køb af materiel - her er et udvalg af nye lastbiler og trailere, som er blevet leveret fornylig

Her er alle lastbiler ens

Hos grossisten Lemvigh-Müller har chaufførerne selv været med til at bestemme lastbilflådens opbygning, design og udstyr til gavn for det fysiske arbejdsmiljø

Travlhed hos SAWO

Der er rigtig mange opbygninger undervejs til danske vognmænd og entreprenører i år

Oldermand vil på pension

Danske Færger fremlægger rekordregnskab

Færgen kom ud af 2017 med sit bedste resultat nogensinde. Der er vækst i trafiktallene, og omsætningen passerer en mia. kr.

Nyhedsbrev

Aalborg Havn vokser stort på gods

Aalborg Havn fortsætter den positive udvikling fra tidligere år og er gået ud af 2017 med et overskud på 35 mio. kr.

Online Avis Arkiv

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

Molslinjen: Vi har allerede flydende bro over Kattegat

Det er en debat, der kommer op sådan cirka hvert andet år, konstaterer Molslinjens direktør efter regeringens genoplivning af drømmen om en fast Kattegat-forbindelse

Bremsekraft på 4%: Lastbilchauffør mistede førerretten

Endelig: Lastbiler får lov til at køre 80 km/t

Mere smidighed i hverdagen og bedre bundlinje for vognmændene kan følge med, når ny hastighedsbegrænsning træder i kraft i 2019

Medie: Femern-projektet er ramt af endnu en forsinkelse

Tysk delstatspolitiker oplyser til Finans, at Femern-projektet ikke får en myndighedsgodkendelse til sommer.

Biltransportør opfører 60.000 m2 terminal i Esbjerg

En ny terminal skal gøre logistikken lettere for Scandinavian Auto Logistics. Med placeringen på Østhavnen er man tæt på E20 og kan designe terminalen helt fra bunden

Aarhus Havn tjente 83 mio kroner sidste år

Højere omsætning og stabile omkostninger førte til 22 pct. mere på bundlinjen i Aarhus Havn i 2017

Flere kombinerede transporter skal skabe vækst

Speditører glæder sig over ny bekendtgørelse, der skal gøre det lettere at planlægge og gennemføre kombinerede transporter

Tætningsvæske tilladt i trailerdæk i Danmark

Trafikstyrelsen trækker de ændrede retningslinjer for syn af trailere i Danmark tilbage

Fremtidens Chauffør
Flere virksomheder ansætter lærlinge

Trods stigning på 3% i 2017, er det stadig kun 26% af de danske transportvirksomheder, der uddanner arbejdskraft til fremtiden

Blåt flertal genopliver bro over Kattegat - men kun for biler

En bro mellem Jylland og Sjælland kun for biler er inden for rækkevidde, lyder det fra regeringen

10 spritnye sættevogne går til stålet

Ekspansion på det skandinaviske marked kræver udvidelse af vognparken hos DS Stålkonstruktion

DTL revser dårlig snerydning: Sparetænkning er en milliardregning til danskerne

Brancheorganisationen er ikke imponeret over niveauet af snerydning på det danske vejnet - men vognmændene er klar til at løfte opgaven

Betal med nummerpladen og spar penge

I dag lancerer Sund & bælt en ny betalingsform på Storebælt, der giver direkte adgang til lavere priser og rabatter

2017 blev et rekordår for Esbjerg Havn

Højt aktivitetsniveau og stor fremgang på vindområdet gjorde 2017 til et nyt rekordår på Esbjerg Havn

Femern-selskab pyntede sig med fiktive milliarder

Eksperter dumper en beregningsmetode, der pyntede på Femern-projektets økonomi kort før vigtig godkendelse

Kritisk niveau: Danmark er en gas-ørken

Kun 18 gas-tanke herhjemme er for få til at støtte udviklingen, mener gasaktører. Transportministeren svarer, at udbygningen vil følge flere gaskøretøjer på vejene

Slut med vognmænd og deadlines

Her er de nominerede til Danish Transport Award

God dialog gav en god oplevelse

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

Kø i dagevis ved den tyrkiske grænse

Priser til MAN’s dygtigste medarbejdere

Opticruise som mobil-app

Advarer mod lønpres fra chauffører

Hærvejskomiteen: - Vejle Fjord er under kritisk pres

Lastbiler kørte chikanekørsel på Fynske Motorvej

Polsk vognmand fik lastbilen beslaglagt

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

"Ove Holte" er død

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nyt samarbejde på Sjælland

HF styrker Powertech i Ry

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila søjlesvingkran til FUJAS A/S

CO2 neutralt website

Ny Kel-Berg 4 akslet tiptrailer 40 m3 leveret til H.J. Thomsen ApS

Historisk lavt fravær og frafald på Learnmark Tech

Counterbalance fra PowrGrip

Fabriksflytning for fynsk kunde i plastindustrien

Så er det snart sejler sæson, og de første både er allerede ved at blive søsat

Vi har fået nye produkter fra LIROS i vores tovværkssortiment

Nemt at bestille powerpack hos JO Hydraulics A/S

Hyva frontendecylinder med øje

Data Respons R&D blade Interrupt Inside er ude

Her findes det største måleområde inden for vakuumkalibrering i Danmark

Se filmen - Straightpoint Bluetooth Load Cell - HHP App

Vi er stolte over at have leveret endnu en Erikkila kranløsning til en kunde

Hør Zurab fortælle, hvad Billy betyder for hans virksomhedsdrift

Forebyg sygefravær og stress med en robust organisation

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Få Tunet dit Dynamics AX og undgå langsomme systemer

Det er ikke kun vores faste sortiment af løfteåg vores dygtige smede produc...

Flot DAF CF 510 FAX 8x2 med en Kel-Berg 2 akslet åben kærre til Vognmand Po...

Nu har JO Hydraulics A/S også lynkoblinger

Ekspansion på det skandinaviske marked kræver udvidelse af vognparken hos D...

Skal du nå og være med i vores konkurrence?

Send til en kollega

0.418