Fra lille værksted i provinsen til seks store serviceanlæg

| Af Jesper B. Nielsen | Tip redaktionen om en historie

Den sjællandske servicekæde for lastbiler og varevogne, Nyscan, fylder 50 år.

Det startede under beskedne forhold med et lille lastbilværksted i Vordingborg i 1967, men siden er det vokset til en vare- og lastbilkoncern med seks store serviceanlæg i Storkøbenhavn, på Sjælland og Lolland-Falster.

Det drejer sig naturligvis om Nyscan-koncernen, der dette efterår kan fejre 50-års virksomhedsjubilæum som en af de største leverandører af vare- og lastbiler med tilhørende serviceydelser til transportbranchen øst for Storebælt.

Læs også: Direktørskifte i Nyscan

Nyscan-koncernen blev grundlagt af lastbilmanden Jørgen Nyborg, der i 1967 åbnede et lille lastbilværksted på Trellemarksvej i Vordingborg med salg og service af Scania-Vabis.

I løbet af få år blev de fysiske rammer for trange, og i 1971 kunne virksomheden rykke ind i et nybygget værkstedsanlæg i Ørslev ca. 6 km fra Vordingborg.

Afdeling i Sakskøbing
Allerede året efter åbnede virksomheden en afdeling i Sakskøbing og kom derfra ind i en god periode med vækst og fremgang.

Fra Jørgen til Jørgen
I løbet af 1970’erne kom den forhenværende salgsdirektør hos Scania-forhandleren Scanva Diesel A/S, Jørgen Hofman, ind i virksomheden som direktør og senere eneejer. Virksomheden havde i mellemtiden skiftet navn fra Jørgen Nyborg A/S til Storstrøms Diesel A/S.

Læs også: Henriette kom i praktik som 31-årig

I 1981 overtog Jørgen Hofman også den daværende Scania-forhandler F.A. Jensen A/S med afdelinger i Ballerup og Roskilde. Denne del blev herefter omdøbt til Storkøbenhavns Diesel A/S, og derfra blev de to virksomheder drevet separat under Jørgen Hofmans ledelse og ejerskab.

Sønnen træder til
I august 1989 bliver virksomheden ramt af en tragedie, da Jørgen Hofman pludselig dør af et hjertetilfælde. Jørgen Hofman har fire sønner, hvoraf Claus Hofman som den eneste er ansat i virksomheden med titel af salgschef.

Claus Hofman indtræder i sin fars sted som adm. direktør og kører virksomheden videre med god hjælp fra ledende medarbejdere i henholdsvis Storstrøms og Storkøbenhavns Diesel.

Roskilde bliver hovedsæde
I starten af 1990’erne udvides den daværende Roskilde-afdeling med et stort værksted ud mod Københavnsvej, mens afdelingen i Ballerup lukkes, og medarbejderne herfra overføres til Roskilde.

Læs også: Kendt Volvo-mand skifter til Nyscan

I 1993 fusioneres Storstrøm Diesel og Storkøbenhavns Diesel til ét aktieselskab med det oprindelige Storstrøms Diesel som det fortsættende selskab, og et par år efter skifter virksomhederne navn til Nyscan a/s efter en navnekonkurrence blandt medarbejderne.

Nogenlunde samtidig opnår Nyscan som en af de første lastbilforhandlere i Danmark at blive ISO 9002-ceritificeret.

I 1998 udvides Roskilde-afdelingen med et separat ADR-værksted på nabogrunden til anlægget på Københavnsvej, og året efter udvides afdelingen igen med en helt ny administrationstilbygning til det eksisterende værksted.

Største satsning for Nyscan
I 2001 påbegynder Nyscan opførelsen af sit største og mest moderne lastbilanlæg som den allerførste virksomhed på Skandinavisk Transport Center i Køge.

Læs også: Nyscan-anlæg skifter fra Scania til Iveco

Den nye Køge-afdeling bliver virksomhedens hidtil største satsning med 32 meter lange værkstedsbaner til de fremtidige modulvogntog, separate smørebaner og to vaskehaller samt reservedelslager og administration.

Ved indvielsen i januar 2002 åbner Nyscan samtidig et stort multibrand dieseltankanlæg, der siden har vokset sig stort og i dag er det næststørste tankanlæg i Danmark målt på leveret brændstof.

Avedøre Holme
I 2006 ekspanderer Nyscan igen. Det sker ved opkøb af en stor industrigrund på Avedøre Holme ved København, hvor der opføres et topmoderne lastbilanlæg med seks gennemgående reparationsbaner, servicebaner og en separat vaskehal.

Det nye anlæg indvies i 2007, og samme år indgår Nyscan kontrakt med den store jyske Scania-forhandler Dieselhuset A/S om at blive aut. salgs- og servicepartner for Effer lastbilkraner øst for Storebælt på serviceanlægget i Vordingborg.

Læs også: Fart på ny varebilsafdeling

Finanskrise og nedskæringer
I 2008 slår finanskrisen igennem og kaster transportbranchen ud i en dyb krise. Det lægger en voldsom dæmper på aktiviteterne, og Nyscan må reducere medarbejderstaben med næsten en tredjedel til cirka 100 medarbejdere.

På grund af de mange fratrædelser kommer Nyscan i 2009 for første gang i sin historie ud med røde tal på bundlinjen. Allerede året efter er der dog fremgang at spore og positiv bundlinje, og Nyscan kommer hurtigt op i omdrejninger igen.

Scania-opsigelsen
Det kommer derfor som et chok for Nyscans ledelse og medarbejdere, at virksomhedens vigtigste samarbejdspartner gennem alle årene - Scania Danmark - i slutningen af 2014 opsiger forhandleraftalen med to års varsel til udgangen af 2016.

Nyscan får dog forhandlet en værkstedsaftale igennem som sikrer, at Nyscans serviceanlæg i Roskilde, Køge, Vordingborg og Sakskøbing fortsætter som autoriserede Scania-værksteder på lige fod med de øvrige Scania-værksteder.

Comeback med Iveco
Midt i 2016 etablerer Nyscan et datterselskab, Nyscan Biler a/s, der bliver autoriseret Iveco-forhandler med salg og service af hele Ivecos brede produktprogram - fra varebiler over mellemtunge lastbiler til de største entreprenør- og langtursbiler. Det sker på afdelingerne i København, der bliver et dedikeret Iveco serviceanlæg, samt i Roskilde, der bliver et kombineret Iveco- og Scania serviceanlæg.

Samtidig åbner Nyscan Biler et varebilsanlæg på Farverland i Glostrup med salgsafdeling, lager og værksted for de populære Iveco Daily varebiler.

Nyscan-koncernen beskæftiger i dag cirka 150 medarbejdere på sine i alt seks vare- og lastbilanlæg i København, Glostrup, Roskilde, Køge, Vordingborg og Sakskøbing.

I august 2017 vælger Nyscans adm. direktør Claus Hofman efter eget ønske at fratræde efter i alt 36 år i koncernen, heraf de 28 år som adm. direktør.

Ledelsen af Nyscan-koncernen består nu af adm. direktør Frank Lundberg, servicedirektør Jens Egeskov og salgsdirektør Niels Bjørn Jacobsen.

Mere om: Nyscan


Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Forsiden lige nu

Nye leveringer

Der er travlt i vognmandsbranchen. Det smitter af på køb af materiel - her er et udvalg af nye lastbiler og trailere, som er blevet leveret fornylig

Her er alle lastbiler ens

Hos grossisten Lemvigh-Müller har chaufførerne selv været med til at bestemme lastbilflådens opbygning, design og udstyr til gavn for det fysiske arbejdsmiljø

Travlhed hos SAWO

Der er rigtig mange opbygninger undervejs til danske vognmænd og entreprenører i år

Oldermand vil på pension

Danske Færger fremlægger rekordregnskab

Færgen kom ud af 2017 med sit bedste resultat nogensinde. Der er vækst i trafiktallene, og omsætningen passerer en mia. kr.

Nyhedsbrev

Aalborg Havn vokser stort på gods

Aalborg Havn fortsætter den positive udvikling fra tidligere år og er gået ud af 2017 med et overskud på 35 mio. kr.

Online Avis Arkiv

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

Molslinjen: Vi har allerede flydende bro over Kattegat

Det er en debat, der kommer op sådan cirka hvert andet år, konstaterer Molslinjens direktør efter regeringens genoplivning af drømmen om en fast Kattegat-forbindelse

Endelig: Lastbiler får lov til at køre 80 km/t

Mere smidighed i hverdagen og bedre bundlinje for vognmændene kan følge med, når ny hastighedsbegrænsning træder i kraft i 2019

Bremsekraft på 4%: Lastbilchauffør mistede førerretten

Medie: Femern-projektet er ramt af endnu en forsinkelse

Tysk delstatspolitiker oplyser til Finans, at Femern-projektet ikke får en myndighedsgodkendelse til sommer.

Biltransportør opfører 60.000 m2 terminal i Esbjerg

En ny terminal skal gøre logistikken lettere for Scandinavian Auto Logistics. Med placeringen på Østhavnen er man tæt på E20 og kan designe terminalen helt fra bunden

Aarhus Havn tjente 83 mio kroner sidste år

Højere omsætning og stabile omkostninger førte til 22 pct. mere på bundlinjen i Aarhus Havn i 2017

Flere kombinerede transporter skal skabe vækst

Speditører glæder sig over ny bekendtgørelse, der skal gøre det lettere at planlægge og gennemføre kombinerede transporter

Tætningsvæske tilladt i trailerdæk i Danmark

Trafikstyrelsen trækker de ændrede retningslinjer for syn af trailere i Danmark tilbage

Fremtidens Chauffør
Flere virksomheder ansætter lærlinge

Trods stigning på 3% i 2017, er det stadig kun 26% af de danske transportvirksomheder, der uddanner arbejdskraft til fremtiden

Blåt flertal genopliver bro over Kattegat - men kun for biler

En bro mellem Jylland og Sjælland kun for biler er inden for rækkevidde, lyder det fra regeringen

10 spritnye sættevogne går til stålet

Ekspansion på det skandinaviske marked kræver udvidelse af vognparken hos DS Stålkonstruktion

DTL revser dårlig snerydning: Sparetænkning er en milliardregning til danskerne

Brancheorganisationen er ikke imponeret over niveauet af snerydning på det danske vejnet - men vognmændene er klar til at løfte opgaven

Betal med nummerpladen og spar penge

I dag lancerer Sund & bælt en ny betalingsform på Storebælt, der giver direkte adgang til lavere priser og rabatter

2017 blev et rekordår for Esbjerg Havn

Højt aktivitetsniveau og stor fremgang på vindområdet gjorde 2017 til et nyt rekordår på Esbjerg Havn

Femern-selskab pyntede sig med fiktive milliarder

Eksperter dumper en beregningsmetode, der pyntede på Femern-projektets økonomi kort før vigtig godkendelse

Slut med vognmænd og deadlines

Kritisk niveau: Danmark er en gas-ørken

Kun 18 gas-tanke herhjemme er for få til at støtte udviklingen, mener gasaktører. Transportministeren svarer, at udbygningen vil følge flere gaskøretøjer på vejene

Her er de nominerede til Danish Transport Award

God dialog gav en god oplevelse

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

Kø i dagevis ved den tyrkiske grænse

Priser til MAN’s dygtigste medarbejdere

Opticruise som mobil-app

Advarer mod lønpres fra chauffører

Hærvejskomiteen: - Vejle Fjord er under kritisk pres

Lastbiler kørte chikanekørsel på Fynske Motorvej

Polsk vognmand fik lastbilen beslaglagt

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

"Ove Holte" er død

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nyt samarbejde på Sjælland

HF styrker Powertech i Ry

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila søjlesvingkran til FUJAS A/S

CO2 neutralt website

Ny Kel-Berg 4 akslet tiptrailer 40 m3 leveret til H.J. Thomsen ApS

Historisk lavt fravær og frafald på Learnmark Tech

Counterbalance fra PowrGrip

Fabriksflytning for fynsk kunde i plastindustrien

Så er det snart sejler sæson, og de første både er allerede ved at blive søsat

Vi har fået nye produkter fra LIROS i vores tovværkssortiment

Nemt at bestille powerpack hos JO Hydraulics A/S

Hyva frontendecylinder med øje

Data Respons R&D blade Interrupt Inside er ude

Her findes det største måleområde inden for vakuumkalibrering i Danmark

Se filmen - Straightpoint Bluetooth Load Cell - HHP App

Vi er stolte over at have leveret endnu en Erikkila kranløsning til en kunde

Hør Zurab fortælle, hvad Billy betyder for hans virksomhedsdrift

Forebyg sygefravær og stress med en robust organisation

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Få Tunet dit Dynamics AX og undgå langsomme systemer

Det er ikke kun vores faste sortiment af løfteåg vores dygtige smede produc...

Flot DAF CF 510 FAX 8x2 med en Kel-Berg 2 akslet åben kærre til Vognmand Po...

Nu har JO Hydraulics A/S også lynkoblinger

Ekspansion på det skandinaviske marked kræver udvidelse af vognparken hos D...

Skal du nå og være med i vores konkurrence?

Send til en kollega

0.379