23948sdkhjf

Det bliver dyrere at køre på vejene

Euro 5- og 6-lastbiler slipper for stigning i vejafgiften

Vejafgiften på lastbiler forhøjes den 1. juli, hvis et lovforslag ellers passerer gennem Folketinget som planlagt.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sendt et lovudkast i høring frem til 1. februar om vejbenyttelsesafgiften. Baggrunden er en aftale fra den 6. december 2017 år mellem Holland, Luxembourg, Sverige og Danmark (de såkaldte Eurovignet-lande) om at forhøje og graduere den vejbenyttelsesafgift, som lastbiler over 12 ton betaler.

- Forhøjelsen vil være størst for de mest forurenende køretøjer, hvorimod satserne for de reneste køretøjer foreslås fastholdt på det nuværende niveau, oplyser Karsten Lauritzen i lovudkastet.

Urørt siden 2001
Afgiftssatserne har været uændrede siden 2001 trods tilkomsten af nye motornormer. Inflationen over perioden har udgjort omkring 30 procent, så det er blevet billigere at køre på motorvejsnettet.

Med det nye forslag stiger årsafgiften for en 4-akslet Euro 2-lastbil med 3.898 kroner til 13.216 kroner. Euro 5- og Euro 6-bilerne slipper for forhøjelser i hvert fald frem til 2020, hvor de to normer får hver deres afgiftstrin. Til den tid vil årsafgiften for 3-akslede Euro 5-biler stige med 342 kroner til 5.923 kroner, mens de 4-akslede vil blive forhøjet med 473 kroner til 9.875 kroner.

Nummerpladekontrol
Samtidig bliver det lettere at indfange køretøjer, der prøver at snyde sig over Storebælt, Øresundsbron og hvad der måtte komme af andre betalingsveje. Anvendelse af nummerpladegenkendelse knyttes til muligheden for at søge i Køretøjsregisteret.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094