23948sdkhjf

Ny rekord: Antallet af østarbejdere stiger stadig

Stadig flere østarbejdere tager arbejde i Danmark til trods for faldende ledighed i hjemlandene

Antallet af østarbejdere i Danmark steg støt sidste år, viser nye tal fra Jobindsats.dk. Det skriver Fagbladet 3F.

I alt fandt 125.588 østeuropæiske arbejdere vej til Danmark i 2017. Året inden var tallet på 118.559.

Særligt de polske arbejdstagere finder job i Danmark. I 2017 var der over 50.000 polakker på det danske arbejdsmarked, og dermed er Polen stadig det land, der leverer flest arbejdere til Danmark.

Det til trods for, at den polske ambassadør, Henryka Moscicka-Dendys, for nyligt har sagt, at Polen manglede arbejdskraft og derfor ville hente deres arbejdere hjem.

Det stigende antal polske arbejdere i Danmark overrasker dog ikke Søren Kaj Andersen, centerleder for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

- Det er en sandhed, at det går ganske godt i Polen, og at der er flere jobs at få der, men samtidig er det også en sandhed, at der er mange flere penge at tjene, hvis man tager til Danmark, siger Søren Kaj Andersen til Fagbladet 3F.

3F’s forbundssekretær Søren Heisel ser det stigende antal østeuropæiske arbejdere som et problem, da det ifølge ham presser det danske arbejdsmarked.

- Tallene giver anledning til en undren over, at arbejdsgiverne kan blive ved med at pive over mangel på arbejdskraft. For de viser jo, at borgere, der bor i EU, gerne vil arbejde her, og derfor bliver arbejdsgivernes krav om øget import fra ikke EU-lande en smule skingert, siger forbundssekretær Søren Heisel.

Tallene fra Jobindsats.dk viser, at 7.029 nye østeuropæere fik arbejde i landet sidste år. Tallet er ikke så stort som forrige år, hvor stigningen i østarbejdere lå på 12.397.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er der frygt for, hvad der vil ske, hvis der i fremtiden ikke kommer østarbejdere til landet.

- Vi synes, det er bekymrende, hvis vi fremadrettet ser, at udviklingen af udenlandske arbejdere fortsætter med at falde. Vi håber, at udviklingen i givet fald flader ud eller gerne stiger lidt igen, siger Erik Simonsen, underdirektør hos Dansk Arbejdsgiverforening.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Chauffør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078