23948sdkhjf

Klima-smart vej åbnet i Sverige

| Af Jesper B. Nielsen | Tip redaktionen om en historie

Verdens første el-vej er indviet ved Stockholms lufthavn Arlanda.

Tidligere på ugen blev det længe ventede el-vejsprojekt, eRoadArlanda, indviet i Sverige. Der er tale om et stykke offentlig vej, hvor elektriske køretøjer kan oplades under kørslen. Løsningen, der er både bæredygtig og omkostningseffektiv gør det muligt at elektrificere allerede eksisterende vej ved at lægge en el-skinne ned i asfalten.

Det er denne skinne, som overfører energi til el-køretøjet via en bevægelig arm. Så længe køretøjet befinder sig over skinnen og har kontakt til den via armen, overføres der energi.

Foreløbig består denne svenske verdenssensation af en strækning på to kilometer offentlig vej (rute 893) mellem fragtterminalen i Stockholms lufthavn Arlanda og PostNords pakketerminal i logistikområdet Rosersberg. En specialbygget lastbil skal nu bruge el-vejen til at køre pakker mellem de to terminaler.

El-vejen blev indviet af Sveriges transportminister Tomas Eneroth og generaldirektør Lena Erixon fra Trafikverket ved en ceremoni i tirsdags. Med ved ceremonien var også idémanden og opfinderen Gunnar Asplund, som fik ideen til projektet for mere end ti år siden.

- I dag er vi kommet et skridt nærmere en løsning, der kan medvirke til at skabe en fossilfri vejtransport, sagde ministeren ved indvielsen. Han blev sekunderet af Lena Erixon fra Trafikverket, der sagde, at samfundet skal være med til støtte sådanne udviklingsprojekter, der bidrager til langsigtede og bæredygtige transportløsninger.

Det er konsortiet eRoadArlanda, der har bygget el-vejen og nu skal drive den videre. Konsortiet var repræsenteret af bestyrelsesformand Hans Säll og projektleder Sofia Lundberg.

Læs mere på https://www.eroadarlanda.se

Se en video her: https://youtu.be/tmawQSKlJfs

 

Fakta::

eRoad Arlanda drives af et konsortium bestående af følgende partnere: Elways, NCC, PostNord, ABT-bolagen, Vattenfall, DAF, KTH, Kilenkrysset, VTI, E-traction, GCT, KTH, Bilprovningen, Airport City Stockholm, Sigtuna kommun, Swedavia, Arlanda Stad Holding, TraningPartner, FirstHotel, Frost Produktion, SMM Dulevo och Sandströms Elfirma.

 

Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Send til en kollega

0.163