23948sdkhjf

Minister beklager sagsbehandling af dødsulykke

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen beklager, at myndighederne var næsten fire år om at behandle en arbejdsulykke, hvor en chauffør blev mast af et betonelement

Slet ikke godt nok. Sådan lyder konklusionen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om myndighedernes behandling af en sag, hvor en lastbilchauffør omkom på jobbet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Budskabet fremgår af et skriftligt svar fra beskæftigelsesministeren til Folketingets Beskæftigelsesudvalg på baggrund af Fagbladet 3F’s afdækning af sagen om chaufførens dødsulykke – og kritik fra SF og 3F af myndighedernes sagsbehandling.

Hurtigere sagsbehandling nødvendig
Ministeren mener, at det er helt centralt, at ikke mindst sager om dødsulykker på jobbet bliver behandlet hurtigt og effektivt.

- I den omtalte sag fra 2012 gik der fire år, før der kom en afgørelse. Det, mener jeg, ikke er acceptabelt, og det er dybt beklageligt, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til beskæftigelsesudvalget.

- Det handler om at få placeret et ansvar. Og det handler om – for de efterladte – at få vished, skriver ministeren.

Arbejdsgiver slap for straf
Arbejdsulykken skete 15. juni 2012 i forbindelse med byggeriet af medicinalvirksomheden Novo Nordisks hovedsæde i Bagsværd nord for København. Lige uden for byggepladsen væltede et betonelement på 4.079 kilo fra en lastbils sættevogn og ned over en chauffør fra Polen.

Manden blev 48 år gammel og efterlod sig hustru og børn i hjemlandet.

Først 45 måneder efter den polske chaufførs dødsulykke, afsluttede de danske myndigheder sagen. Det endte med, at Københavns Vestegns Politi droppede sagen med henvisning til en ny vurdering fra Arbejdstilsynet – og at chaufførens arbejdsgiver slap fuldstændig for straf.

Arbejdstilsynet havde ellers tidligere i sagsforløbet indstillet til politiet, at transportfirmaet skulle have en bøde på 160.000 kroner for en “særlig grov overtrædelse” af arbejdsmiljølovgivningen.

Og Københavns Vestegns Politi havde i modstrid med virkeligheden oplyst til de polske myndigheder, at sagen var endt med en bøde på 160.000 kroner til det polske firma, hvor chaufføren var ansat.

Større åbenhed
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen skriver til beskæftigelsesudvalget, at der gennem de seneste år i Arbejdstilsynet er gennemført en række tiltag, der skal sikre en mere grundig behandling i tilsynet af grove arbejdsmiljøovertrædelser. Samt at Arbejdstilsynet har sat fokus på tiltag, der kan reducere sagsbehandlingstiderne i straffesager.

- Og jeg forventer, at den omstilling, der er i gang i Arbejdstilsynet, vil bidrage til, at vi fremover ikke vil se sager med så lang ventetid, skriver Troels Lund Poulsen, der også kræver større åbenhed fra Arbejdstilsynet om arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark.

Tager kritik til efterretning
I en kommentar til Fagbladet 3F skriver kontorchef i Arbejdstilsynet Katrine Wied Christensen:

- Vi er enige i, at knap fire år for at få udredt denne ulykke er for lang tid, og vi tager naturligvis kritikken til efterretning.

Kontorchefen oplyser, at Arbejdstilsynet altid bestræber sig på hurtigst muligt at få opklaret, hvad der har været årsag til ulykken. Samt at tilsynet ofte har brug for at indhente oplysninger fra andre myndigheder for at afklare, om der skal placeres et ansvar. Og at blandt andet dialogen med andre myndigheder kan forlænge sagsbehandlingstiden.

- Arbejdstilsynet har iværksat tiltag, der reducerer sagsbehandlingstiderne for straffesager, så vi fremadrettet bidrager bedst muligt til at undgå sagsbehandlingstider som i denne sag, skriver Katrine Wied Christensen.

Både Arbejdstilsynet og Københavns Vestegns Politi har tidligere vurderet over for Fagbladet 3F, at sagen om dødsulykken er behandlet korrekt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126