23948sdkhjf

Der blev sat en stopper for stigende godsomsætning

| Af redaktionen/lda | Tip redaktionen om en historie

For første gang siden 2012 gik godsomsætningen på de danske havne gik tilbage sidste år

Siden 2012 har den årlige godsomsætning i de danske havne været i fremgang med en gennemsnitlig årlig vækstrate på små 2 procent. Det blev der sat en stopper for i 2017, afslører de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Danske Havne på sin hjemmeside.

I 2017 blev der håndteret 94,6 millioner ton gods mod 95,8 millioner ton gods i 2016. I Danske Havnes medlemskreds kan der dog noteres en svag fremgang for 2017 på knapt 1,7 procent i forhold til 2016.

Faldet i godsomsætningen på 1,27 millioner ton i 2017 svarende til et fald på 1,3 procent. Det samlede fald blev drevet af et fald i fragtgodsomsætningen på knapt 3 millioner tons, men faldet dæmpes dog af en samlet stigning i færgegodsomsætningen på cirka 2 millioner tons. 

Omsætningen af træ mere end fordoblet 
På trods af et samlet fald i godsomsætningen, er der generelt aktivitetsmæssig fremgang i omsætningen af de godstyper som stykgods og containere samt færgegods.

Stykgodsomsætningen er overordnet steget med 34 procent i forhold til 2016 – herunder er omsætningen af træ i sig selv fordoblet og der er således sket en stigning på hele 111 procent sammenlignet med 2016.

På færgegodsområdet viser tallene, at flere og flere vælger at bruge de danske færger. Omsætningen af færgegods steg med 7 procent i forhold til 2016.

Siden 2014 er den samlede omsætning af færgegods steget med hele 15 procent, og meget tyder på, at væksten vil fortsætte de kommende år, hvilket både er til gavn for de danske havne og for turismen i landet.

I modsætning hertil kan der noteres et relativt store fald i omsætningen på godstyper som kul og mineralske olieprodukter, hvilket blandt andet går ud over aktivitetsniveauet i flere af privathavnene. Dog er omsætningen af råolie igen stigende, efter et markant fald i 2016. 

Optur for container- og stykgods 
Den generelle udvikling i godsomsætningen og de underordnede godstyper, kommer også til udtryk blandt medlemshavnene. Godstyper af typisk høj værdi, såsom container- og stykgods, udviser også positive omsætningsvækstrater blandt medlemmerne.

Omsætningen af containergods er fra 2016 til 2017 steget med 8 procent. Aalborg Havn A/S har i netop 2017 omsat det højeste niveau af containergods i havnens historie, mens også Aarhus Havn opnår en containergodsomsætning, der er på højeste niveau nogensinde (med undtagelse af omsætningen i  2007).

2017 har generelt været et godt år for godsomsætningen blandt Danske Havnes medlemmer. Flere havne har i netop 2017 oplevet godsomsætningsrekorder. Dette gælder blandt andet havnene i Hirtshals, Thyborøn, og Kolding.

Godsmængderne er altså stadig langt fra niveauet før finanskrisen, men det går langsomt fremad. Og tons er ikke ubetinget lig med forretning. Flere forretningsområder vækster, der ikke er tunge i tons. Det gælder for eksempel krydstogt, men også installation af havvindeparker er et forretningsområde, som ikke batter noget i tons – men som forretningsområder for havnene er de begge interessante.

Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Send til en kollega

0.135