23948sdkhjf

Søvndrukne chauffører skal stoppes

| Af Claus Djørup | Tip redaktionen om en historie

TV-Midtvest afslører chauffører, der kører i døgndrift uden ordentlig søvn. Det fører nu til ekstra kontrol med arbejdstiden

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil iværksætte ekstra kontrol af arbejdstid for chauffører - vel at mærke arbejdstid og ikke køre/hviletid.

Det bekræftede transportminister Ole Birk Olesen (LA) i Folketingets spørgetid inden Folketingets sommerpause, da Rasmus Prehn (S) rejste sagen om chauffører og vognmænd, der kører 40 timer og i et enkelt tilfælde 59 timer uden et ordentligt hvil. Det er afdækket af TV-Midtvest i flere indslag om lastbiltransport af bl.a. med letfordærveligt industrifisk og kyllingeaffald.Det er lovligt at køre længere end reglerne for kørehviletid foreskriver, når transporten falder ind under en undtagelse. Danmark har indført alle frivillige undtagelser i EU-forordningen.

Desuagtet skal loven om arbejdstids overholdes, fastslog Ole Birk Olesen.

Uacceptabelt
- Det er dybt kritisabelt, når chauffører kører op til næsten 60 timer uden et længere hvil. Det udgør en stor fare for færdselssikkerheden, og det er på ingen måde acceptabelt, erklærede Ole Birk Olesen.

Færdselsstyrelsen og politiet har dog fokus på, om en påstået undtagelse fra kørehviletidsreglerne også er det, forsikrede han.

Benene gør ouch
- Chaufførerne oplever, at de kører uhensigtsmæssigt meget, når de ikke er omfattet af almindelige kørehviletidsbestemmelser. De kører 40-50 timer uden hvil af betydning, sagde Rasmus Prehn.

Han citerede en anonym chauffør fra TV-Midtvests udsendelser: -Når du hopper ud af bilen efter en lang tur, så er benene sådan ’ouch’.

- Det er urimeligt over for chaufføren, hvis helbred bliver presset, men det er også farligt for os andre i trafikken. Man kunne stoppe noget af dette med en mere omfangsrig tungvognskontrol, der også kontrollere arbejdstid, påpegede Rasmus Prehn.

Spørg andre ministre
Ole Birk Olsen henviste spørgsmål om politiets tungvognskontrol til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og spørgsmål om arbejdstid og arbejdsmiljø til Troels Lund Poulsen.

- Den øverste ansvarlige for trafiksikkerheden er nu engang transportministeren, fastholdt Rasmus Prehn efterfølgende til TV-Midtvest. Han lægger ikke op til at fjerne undtagelserne i de danske kørehviletidsreglerKarsten Hønge (SF) vil holde trafikministeren på sit ansvar for færdselssikkerhed. SF’eren kræver stop for de de lange lastbilture uden hvil. Han har kaldt Ole Birk Olesen i samråd i Folketingets trafikudvalg om sagen.

Man kan følge dette offentlige udvalgsmøde via Folketingets web-tv. Mødet begynder kl. 13.45 og slutter omkring kl. 15 den 21. juni.

På TV-Midtvests hjemmeside ligger en bilinspektørs video, der viser betydningen af lastbilchaufførens reaktionstid/træthed i en konkret ulykke.

Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Send til en kollega

0.123