23948sdkhjf

Pas på: Nu kan man blive straffet for at fotografere trafikuheld

Et enigt folketing beder politiet om at tage hårdere fat på bilister og chauffører, der uden blusel fotograferer uheldssteder og generer redningsarbejde.

Masser af bilister og chauffører vælger at fotografere trafikuheld og lægge billederne ud på de sociale medier; men nu skal det være slut. Samtlige partier i Folketinget opfordrer nu politiet til at være mere emsig over for såkaldt glo-kørsel, generende nysgerrige og fotografering ved alvorlige trafikuheld.

Det kan faktisk give op til et halvt års fængsel at lægge billeder fra en alvorlig færdselsulykke ud på internettet. Strafferammen er for nylig udvidet til tre år for freds- og æreskrænkelser, såfremt der er tale om skærpede omstændigheder.

Den paragraf i straffeloven, der handler om krænkelse af privatlivets fred - § 264 d - skal bruges oftere. Det er budskabet fra en Folketingsdebat i sidste uge.

Alle Folketingets ni partier står bag vedtagelsesteksten. De er enige om den moralske fordømmelse af offentliggørelse på nettet af billeder og film fra ulykkessteder, der afslører ansigter, nummerplader og andre personfølsomme detaljer - tilmed hvis det sker før familien er underrettet.

Vedtagelsen er et vink med vognstang til politi og anklagemyndighed om at udnytte lovens muligheder for at retsforfølge sådanne overtrædelser.

Desuden har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremsat et såkaldt Se & Hør-lovforslag, der tredobler bødestraffen for at krænke privatlivets fred. Han betegner initiativet som en moralsk opsang.

- Jeg forventer naturligvis, at politi og anklagemyndighed udnytter lovgivningens muligheder for at retsforfølge overtrædelser; men Rigspolitiet skal samtidig vejlede om, hvornår videregivelse af billeder og film af andre personer kan være strafbart.

Blå blink-kameraer
På det næste møde i kredsen af politiforligspartier vil Peter Kofod Poulsen (DF) diskutere, hvordan justitsministeren og politiet har tænkt sig at håndhæve § 264 d på uheldsstederne.

- Vi har foreslået, at man kunne lave et forsøg med kamera på udrykningskøretøjer. Bagefter kan man se optagelserne igennem, så man kan afsløre, om nogen bryder reglerne

Avisklip
Underdebatten i Folketinget kunne flere af trafikordførerne fortælle historier om manglende respekt for ofre og deres pårørende.

Pernille Schnoor fra Alternativet havde ligefrem samlet et række avisklip med overskrifter som: "Ambulanceredder måtte tilkalde politiet, fordi nysgerrige mennesker blandede sig, da han behandlede en kritisk syg" og "Anne kvæstet i uheld: Nysgerrige fotograferede hende."

Vent til næste stop
- Det er ikke ulovligt at bringe information om, at der er kø et sted på grund af et uheld, men man må ikke sidde og taste på telefon, mens man kører bil, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Han opfordrer chauffører til at vente med at videreformidle information om uheld og kø, når de kan holde ind og køretøjet står stille.

- Der er sket en forråelse på dette område. Vi sigter efter at stoppe de folk, som tager billeder og hurtigt efter deler disse billeder fra et uheldssted videre til facebookgrupper, hjemmesider eller andre sociale medier, siger Peter Kofod Poulsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078