23948sdkhjf

Op til et års ventetid på kørekort

Hvis en kommende chauffør har en anmærkning i sin lægeerklæring, kan han risikere at vente mellem en måned og et år, før han kan få lov til at gå til køreprøve

Omkring 10 procent af alle kommende lastbilchauffører skal have helbredet vurderet af embedslægen, inden de kan få lov til at gå til køreprøve. Og det kan tage lang tid at få godkendelsen. Erhvervsskolerne svarer i en rundspørge fra TUR, at det kan tage alt fra en måned til et år.

Det skriver ATL på sin hjemmeside.

Det er ikke nødvendigvis embedslægen, som forsinker processen, mener Jes-Peter Nielsen fra TUR.

- Dokumenterne bliver sendt med post mellem borgerservice, politiets kørekortkontorer og embedslægen. Nogen gange skal dokumenterne frem og tilbage flere gange til kørekortkontoret, og hver gang er der ventetid, siger han.

I dagspressen har der været flere historier om kommende chauffører, som har givet op på grund af den lange sagsbehandling. De har forladt branchen, inden de for alvor er kommet i gang med at arbejde.

- Vi mangler chauffører, og det bliver kun værre i de kommende år. Her er der tale om mennesker, som gerne vil arbejde i branchen, og som i de fleste tilfælde også er i stand til det. Dem har vi ikke råd til at miste på grund af lang sagsbehandlingstid hos politiet og embedslægen, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Ventetid skal ned på 50 dage
Ifølge politiets egne tal tager sagsbehandlingen mellem 1 og 3 måneder, hvis alle dokumenterne i orden. Problemet opstår, hvis der for eksempel er tvivl om en lægeerklæring. Så kan det tage længere tid, erkender politidirektør hos Midt- og Vestjyllands Politi Jens Kaasgaard.

- Det er ikke tilfredsstillende, og vi arbejder på at få ventetiden ned. Målet er, at den gennemsnitlige ventetid skal være på 50 dage ved udgangen af 2019, siger han.

Hvis der er tvivl om et dokument, bliver det sendt med almindelig post mellem de forskellige myndigheder. Det tager tid. Politiets eget sagsbehandlingssystem er heller ikke hurtigt nok, mener politidirektøren.

- Vi vil gerne have et nyt digitalt system. Det vil gøre det både nemmere og hurtigere at behandle sagerne. I første omgang vil vi tage kontakt til Kommunernes Landsforening for at høre, hvad vi kan gøre i fællesskab, siger Jens Kaasgaard.

I mellemtiden anbefaler politidirektøren, at kommende chauffører sender en lægeerklæring ind, lige så snart de er optaget på uddannelsen. Der er ingen grund til at vente, til de begynder på erhvervsskolen.

Kørekortkontorer slås sammen
Fra 1. januar lukker politiet kørekortkontoret øst for Storebælt. Det betyder, at medarbejderne og alle sagsbehandlinger flytter til Administrativt Center Vest i Holstebro.

- Det vil formentlig forværre situationen, da mange af de erfarne medarbejdere øst for Storebælt vil finde andet arbejde, siger Jes-Peter Nielsen fra TUR.

TUR og ATL opfordrer politiet til at finde løsninger, som kan bringe sagsbehandlingstiden ned. Politidirektør Jens Kaasgaard lover, at man er i gang.

- Vi har ansat rigtigt mange nye medarbejdere, og vi har i øjeblikket en overkapacitet, som vi bruger til at få sagsbehandlingstiden ned, siger han.

Kilde: ATL

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Chauffør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109