23948sdkhjf

Minister indrømmer: Mange vejskilte er ulæselige

Vejdirektoratet bruger to millioner kroner på rengøring af statens vejskilte

Flere steder har tavler på motorvejene været så snavsede i sommer, at man ikke kunne se dem på 230 metere afstand, som er mindstekravet til standarden for rengøring.

Vejdirektoratet har løftet fingeren over for entreprenøren og skærpet kontrollen.

Det fremgår det af en redegørelse fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) til trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) om beskidte vejtavler (se Transportmagasinet nr. 13 side 13).

Opgaven er udliciteret, og vask af vejskilte sker udelukkende på baggrund af indmeldinger fra vejmandstilsynet, der gennemkører vejene 2-3 gange om ugen, oplyser Ole Birk Olesen.

Vejdirektoratet bruger 2 millioner kroner på rengøring og polering af vejtavler. Det er 5475 kroner om dagen.

Foruden beskidte vejskilte slås bilister og chauffører - og man fristes til at sige også Vejdirektoratet - med:

  • nedslidte vejskilte med nedsatte refleksegenskaber
  • beskidte plastvejstolper i vejsiden
  • græs og grene foran vejskilte
  • nedslidte/utydelige malede afmærkninger
  • nedslidte/utydelige linjer på asfalten
  • ildelugtende og urene rastepladstoiletter

Nej til EU-tavlekrav
Det vil EU-transportkommissær Violeta Bulc løse på europæisk niveau med sit forslag i vejpakken om “præstationskrav til færdselstavler og vejafmærkning".

Trods de mange beskidte tavler hertillands er Kristian Pihl Lorentzen enig med sin regering i, at EU-kommissionen ikke skal have lov til at fastlægge standarder for vejenes beskaffenhed.

- EU skal ikke blande sig i det. Det må være et nationalt ansvar at have relevante vejskilte og som forebygger ulykker. Man skal bare leve op til det ansvar, erklærer Kristian Pihl Lorentzen, der ikke er bleg for at selv at skrubbe en tavle ren.

Tabula rasa
Der er jo en overført betydning ved at vaske tavlen ren - tabula rasa.

- Nogle roser mig for at vaske tavlen ren. Det er godt at gøre engang imellem, og det gælder også os politikere. Jeg agter at fortsætte min kampagne indtil budskabet er forstået hos både Vejdirektorat og kommunerne. Vi kan ikke leve med beskidte vejskilte. Det skæmmer vores land og skader trafiksikkerheden.

Analyse om rastepladser
Det huer ham heller ikke, at Vejdirektoratet nedgraderer 134 af 269 rastepladser langs statsveje.

- Der er brug for at se med åbne øjne på alle ressourcer inden for dette område. Grundlæggende ting som rene vejskilte, synlige vejstriber, rene og pæne rastepladstoiletter skal være i orden, siger han.

- Jeg advarer mod at lukke en masse rastepladser, og det har jeg også skrevet til ministeren.

- Mit forslag er at lave en analyse sammen med branchen om behovet for rastepladser i lyset af den kraftigt stigende vejgodstransport og tidsbegrænsningen på motorvejenes rastepladser.

Nyttige nyttejob
Vask af snavsede vejtavler kunne være et nyttejob for ledige, foreslår Kristian Pihl Lorentzen.

- Rengøring af beskidte skilte er oplagte, midlertidige nyttejob for unge arbejdsduelige ledige, der desværre endnu ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141