23948sdkhjf

Whistleblowerordning skal redde chauffører fra livsfarlige køretøjer

Socialdemokratiet vil beskytte chauffører bedre mod chefer, der sløser med sikkerheden, og drager nu transportministeren ind i sagen

Der er vrede hos flere transportordførere på Christiansborg over, at en direktør for et busfirma, der var sigtet for 27 grove brud på sikkerheden, slipper for en straffesag på grund af konkurs.

Især fordi det i stedet er chaufførerne, der hives i retten, får bøder og risikerer at miste kørekortet. Det skriver Fagbladet 3F.

Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn vil stille spørgsmål til transportminister Ole Birk Olesen (LA) på baggrund af sagen.

- Jeg håber, at det vil få ministeren til at overveje, hvordan forholdene for chaufførerne kan forbedres, siger Rasmus Prehn og fortsætter:

- Det er helt forkert, at folk, der passer deres job og som prøver at råbe ledelsen op, bliver truet med fyring. Og ender med at måtte tage straffen, mens ledelsen går fri, siger Rasmus Prehn.

Anonym ordning som beskyttelse
Rasmus Prehn foreslår, at der etableres en effektiv whistleblowerordning.

- En ordning, hvor chaufførerne anonymt kan melde ind om sikkerhedsproblemer og andre alvorlige problemer, uden at de risikerer ballade og fyring. Det er vigtigt. Jeg har snakket med chaufførerne, som har prøvet at råbe ledelsen op. De er bange for at blive fyret, siger han og fortsætter:

- Så har myndighederne mulighed for at gribe ind. Og så er det registreret, at chaufføren har advaret om forholdene, hvis det skulle ende med en sag, pointerer Rasmus Prehn.

Firmaet, der har fået sindene i kog, er Hjørring Citybus A/S, der i sommeren 2017 kørte stævnedeltagere rundt i busser med defekte bremser og styretøj under fodboldstævnet Dana Cup i Nordjylland.

Chauffører risikerer frakendelse
Firmaet blev efter en politirazzia sigtet for 27 forhold, men gik konkurs 22. maj i år. Alene på grund af konkursen har Nordjyllands Politi droppet sigtelsen mod Hjørring Citybus A/S og direktør og indehaver Henning Christensen.

Derimod er flere af chaufførerne allerede blevet dømt i byretten i Hjørring.

Tre chauffører har fået bøder, mens der fortsat kører straffesager mod to andre chauffører. De to sager handler om kørsel med defekte bremser og styretøj på busserne. Overtrædelserne er så grove, at anklagemyndigheden ikke kun kræver bødesstraffe, men også frakendelse af kørekort.

DF: - Det er åbenlyst en sag
Dansk Folkepartis transportordfører Kin Christiansen mener som udgangspunkt, at det er en forkert beslutning, at anklagemyndigheden valgte at droppe sagen mod indehaveren af Hjørring Citybus A/S.

- Der er helt åbentlyst en sag, og den skulle anklagemyndigheden bare have kørt. Det er helt grotesk af chaufførerne får store bøder, mens ham, der har ansvaret for det hele, går fri, siger han.

Han kan godt se ideen i en whistleblowerordning, men ikke ubetinget.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal være efter alle de arbejdsgivere, der sjusker med sikkerheden, og som har dårlige løn- og arbejdsvilkår. Det kan godt være, der er behov for en whistleblowerordning. Men jeg kan godt være bange for, at en sådan ordning kan føre til yderligere bureaukrati, siger han.

Transportordfører for Enhedslisten Henning Hyllested kalder det oplagt urimeligt, at ledelsen slipper for straf.

- Hvis det kræver lovændringer at forhindre den slags, så går jeg efter det, og ser om der er politisk flertal for det. Men jeg må sige, at jeg ikke helt forstår, hvorfor anklagemyndigheden vælger at droppe sagen i stedet for at gå efter at gøre ejeren personligt ansvarlig, siger Henning Hyllested.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med konkursramte Henning Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094