23948sdkhjf

Opgørelse: Chaufførerne knokler mest

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Lastbilchaufførerne hører til blandt dem, der arbejder mest i Danmark. Det viser en opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

En typisk arbejdsuge for de fleste danskere lyder på 37 timer. Alligevel er der nogle enkelte arbejdere, som knokler meget mere end gennemsnittet.

Lastbilchauffører er den jobgruppe, der kan bryste sig med at have den længste ugentlige arbejdstid i Danmark. Det skriver Fagbladet 3F.

De arbejder i gennemsnit 45,2 timer om ugen, fastslår en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Det svarer til 8,2 flere timer end gennemsnittet.

Men det er ikke en just glædelig nyhed for de hårdtarbejdende lastbilchauffører, slår Anne Helene Garde, professor fra NFA, fast.

Risiko for tidlig død
Hun står bag en omfattende undersøgelse af danskernes arbejdstid og sammenhængen med hjertekarsygdomme og tidlig død.

- Vores undersøgelser tyder på, at medarbejdere med lav socio-økonomisk status, der arbejder over 48 timer om ugen, har en forhøjet risiko for at få hjertekarsygdom. Og det er den gruppe, som lastbilchaufførerne hører ind under, fortæller Anne Helene Garde.

På anden og tredje pladsen over jobgrupper, der arbejder mest, finder man ledere og passagerservicemedarbejdere.

Men selvom begge jobgrupper i gennemsnit arbejder over 43 timer om ugen, så befinder de sig ikke i samme risikozone som lastbilchaufførerne.

- Der er også andre faktorer, der gør lastbilchaufførerne til en særlig udsat gruppe, når det kommer til helbredsproblemer. For udover at de arbejder meget, så har de også et stillesiddende arbejde. Det er ikke optimalt, for man ved, at motion er med til at forebygge blandt andet hjertekarsygdom, siger Anne Helene Garde.

Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Send til en kollega

0.096