23948sdkhjf

Kommune hjemtager skraldeindsamling af "politiske grunde"

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det er skraldebiler fra Remondis A/S, som lige nu henter affald på villavejene i Hvidovre Kommune på den københavnske vestegn. Men snart er det slut. Byrådet har besluttet at annullere udbuddet af affaldsindsamlingen og lade kommunens egne medarbejdere overtage opgaven.

ATL har bedt kommunen om en begrundelse, og direktør Gert S Nelth svarer, at beslutningen er politisk. Det er ”begrundet i flertallets ønske om, at affaldsordningerne skal varetages af kommunalt ansatte”, skriver direktøren i et svar til ATL.

Det både undrer og bekymrer direktør i ATL Lars William Wesch.

- Hvis man er utilfreds med en aftale, fordi den er for dyr eller dårlig, kan man ændre på det. Det er der ikke tale om her. Der er tilsyneladende tale om et ideologisk ønske om at lade de offentligt ansatte indsamle affald, siger han.

- Kommunen gambler med borgernes pengene. Der er ikke lavet nogen analyser, som viser, at kommunen selv kan gøre det bedre og billigere – tværtimod, siger Lars William Wesch.

Går glip af innovation
Hvidovre føjer sig til en længere række af kommuner, som er i gang med at hjemtage indsamlingen af affald. Københavns Kommune er den største. Men det gælder også kommuner som Faxe og Rødovre.

Udviklingsdirektør i Remondis A/S Claus Barslund er bekymret for den regning, der kan ende hos borgerne. Og han frygter, at miljøet vil tabe.

- Kommunerne har hele tiden kunnet vælge det sidste nye miljøvenlige materiel, når de har udbudt en opgave. Når de trækker opgaven hjem, er det dem selv, der står med den opgave. Det er en meget dyr løsning for dem. De har ikke de stordriftsfordele, som vi har i det private, forklarer Claus Barslund og slår fast:

- Man går glip af den innovation, der opstår, når man har private aktører, som ikke laver andet 24/7 end at være med på beatet i forhold til, hvad der sker inden for affaldsindsamling.

Artiklen er bragt i samarbejde med ATL

Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Send til en kollega

0.09