23948sdkhjf

ATL: Send regler for kommuners bud på egne udbud til eftersyn

Inden for det seneste år har en stribe kommuner besluttet at hjemtage indsamlingen af affald. I forbindelse med et udbud af affaldsindsamlingen, har kommunen afgivet et kontrolbud. Og det har altså i en række tilfælde ført til, at kommunen selv har vundet udbuddet.

- Vi er bekymrede over den udvikling. De private virksomheder har levet op til alle de krav om effektivitet og hensyn til miljøet, som de lokale politikere har stillet. I flere af de kommuner, som har hjemtaget indsamlingen af affald, er det uklart, hvordan kommunen vil løse opgaven bedre og billigere, siger direktør i ATL Lars William Wesch.

Det seneste eksempel er fra Sønderborg, hvor det lokale forsyningsselskab kort før jul nåede frem til, at de selv kunne løse opgaven billigst.

Men i Sønderborg stiller virksomhederne, som deltog i udbuddet, store spørgsmålstegn ved Sønderborg Forsynings beregninger. De mener ganske enkelt ikke, at det er muligt at indsamle affald til den pris, som kommunen selv har budt.

Hvis ændringerne bliver gennemført, vil økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille gøre det lidt lettere at kontrollere de kommunale bud.

Kommunerne får pligt til at fortælle de forbigåede tilbudsgivere om vurderingen af indkomne bud. Og hvis kommunen vinder udbuddet, skal den følge op hvert andet år og fremlægge en status for kommunalbestyrelsen.

- Det er ikke sikkert, at det vil bremse hjemtagningen. Men kommunalbestyrelserne får mulighed for at kontrollere, om budgetterne holder, og det kan forhåbentlig stoppe de helt urealistiske kontrolbud, siger Lars William Wesch.

Bekendtgørelsen er endnu ikke på plads. ATL har spurgt Økonomi- og Indenrigsministeriet om en status, men det har ikke været muligt at få et svar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093