23948sdkhjf

Vild konkursrekord i jubelåret 2018

2018 blev det mest konkursramte år nogensinde. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som har gjort status på området i 40 år.

Med 7.155 konkurser overgår 2018 nemlig det hidtidige rekordår i form af 2016, hvor 6.674 virksomheder måtte dreje nøglen om. 348 af de konkursbegærede virksomheder i 2018 beskæftigede sig indenfor transport.

Fakta: Konkurser og nul-virksomheder

  • 155 virksomheder gik sidste år konkurs, hvilket overgår den hidtidige rekord fra 2016 med knap 500 konkurser.
  • 66 procent af de konkursramte virksomheder var sidste år nul-virksomheder uden ansatte og en omsætning på mindre end 1 mio. kroner.
  • De 4.721 konkursramte nul-virksomheder fra 2018 omsatte i gennemsnit for 46.000 kr. i året op til konkursen, og havde en gennemsnitslevealder på 5 år.
  • Til sammenligning havde de aktive virksomheder, der gik konkurs, en gennemsnitlig omsætning på 6,9 mio. kroner, var i snit 8,5 år gamle og havde i snit fem fuldtidsansatte.

– I 2016 begyndte en himmelflugt for konkurstallet drevet af to væsentlige aspekter. I første halvår 2016 afviklede det offentlige en større konkurspukkel, og i november 2016 steg konkurstallet til hidtil ukendte højder, da den første bølge af tvangslukkede iværksætterselskaber overgik til nattens mørke, siger Kent Nielsen.

Han er direktør i eStatistik, som har gennemgået konkurstallene sammen med FSR – danske revisorer. Analysens konklusion er, at det høje konkurstal i år ikke siger noget om den økonomiske udvikling i Danmark generelt.

Inaktive selskaber trækker op
Forklaringen er de såkaldte ”nul-virksomheder”, som er virksomheder uden beskæftigelse og en omsætning på mindre end en million kroner i året op til konkursen. 

Hele 4.721 af disse gik sidste år konkurs, hvilket svarer til en andel på 66 procent af det samlede antal konkurser sidste år.

– Med indførelsen af iværksætterselskaberne synes mange, at det var attraktivt at starte egen virksomhed i selskabsform, hvor stifteren ikke hæfter med sin private formue. Men mange af de nye iværksætterselskaber bliver aldrig rigtigt til noget, og desværre overlader en del virksomhedsstiftere oprydningen til staten, siger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer Tom Vile Jensen og uddyber:

– Indsender et selskab ikke årsrapport til Erhvervsstyrelsen, så tvangsopløser det offentlige selskabet på statens regning. Finder myndighederne ud af, at der er ubetalte regninger til leverandører eller – som oftest – skyldig moms og skat til statskassen, så går selskabet til konkursbehandling. Dette har været en væsentlig bidragyder til akkumuleringen af konkurser hos inaktive virksomheder, som betyder, at konkurstallet for 2018 sætter ny rekord.

Ser man isoleret på antallet af konkurser hos aktive virksomheder har der i perioden 2009 til 2018 været et fald på 27 procent i antallet af konkurser. Faldet fordeler sig nogenlunde jævnt ud over alle brancher.  Det er kun 'landbrug, skovbrug og fiskeri' samt 'hotel og restauration', der har oplevet flere konkurser i perioden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097