23948sdkhjf

Postnord-debat: - Det er de voksnes skyld

| Af Eigil Johannesen | Tip redaktionen om en historie

ITD og DTL ignorerer stadig – eller igen – den sandhed, at PostNord Danmarks underskud skyldes politiske valg.

Digitaliseringen af Danmark har betydet færre breve = færre indtægter, men (næsten) de samme udgifter til at omdele de færre breve. PostNord Danmark har som den eneste distributør i Danmark – pligt til omdele breve i hele landet. Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet vurderer at Folketinget er ”..nødt til at give et tilskud..” til denne ufinansierede pligt.

Breve og pakker fra Kina skal omdeles til en meget lav pris – faktisk under produktionsprisen. Det har den danske stat forpligtet sig til gennem internationale aftaler.

Baseret på mængder og priser som har været nævnt gentagne gange i medierne i 2018 betyder det et underskud på mellem 3 – 500 mio. kr. – om året.

Først i 2018 har PostNord modtaget dansk statsstøtte. Statsstøtten er i øvrigt primært brugt til fyresedler til tidligere tjenestemænd, hvor de sidste fyresedler bliver udleveret i dette kvartal. Og også i PostNord Danmark er det sådan, at lønnen først ophører efter opsigelsesperiodens udløb. Med andre ord en naturlig forskydning i regnskabet.

I 2015 gik de lokale fagforeninger i PostNord Danmark med til at ændre – læs forringe – lokalaftalerne for at bidrage til en genopretning af økonomien.

PostNord Danmark har ikke som en anden Titanic i overmod ramt et isbjerg. Som ”besætningsmedlem” kan jeg afvise at champagnen flyder. Og et orkester er der næppe råd til.

Eigil Johannesen
Fællestillidsrepræsentant for HK’erne
PostNord Danmark

Hold dig opdateret med Transportmagasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Send til en kollega

0.159