23948sdkhjf

Vender hver en sten: Nu vil EU undersøge statsstøtte til Postnord

Den stormomsuste postkoncern kan risikere at mangle 3 milliarder svenske kroner

EU-Kommissionen har netop meddelt, at der åbnes en formel undersøgelsesprocedure i sagen om kapitalindskud til Post Danmark.

Det indebærer en dybtgående undersøgelse af de kapitaltilskud, som ejerne, den danske og den svenske stat, har blåstemplet, og som koncernen er godt i gang med at bruge. Resultatet af undersøgelsesproceduren kan få alvorlige konsekvenser for Postnords redningsplan.

Sagen tog sin start i 2017, da Postnord fremlagde Postnord en transformationsplan med henblik på at skabe rentabilitet i forretningen. De samlede omkostninger blev vurderet til cirka 5 milliarder svenske kroner, og budskabet var klart, at datterselskabet Post Danmark ikke kunne blive overskudsgivende uden denne samlede transformation. Postnord rettede herefter henvendelse til ejerne, den danske og svenske stat, med ønske om en kapitaltilførsel på 3 milliarder svenske kroner.

I maj 2018 godkendte Kommissionen statsstøtte i form af i første omgang 1,6 milliarder svenske kroner til Post Danmark til brug for afskedigelsesomkostningerne til tidligere tjenestemænd. Men Postnord og ejerne i de to stater fik ikke noget svar fra Kommissionen på, om de resterende kapitalindskud op til de 5 milliarder kroner, som transformationsplanen samlet vil koste, vil kunne godkendes som lovlige kapitalindskud efter statsstøttereglerne.

Kan mangle op til 3 milliarder
Og nu har EU-Kommissionen netop meddelt, at de åbner en formel procedure for at få undersøgt, om de resterende kapitalindskud overhovedet kan godkendes. Godkendes disse ikke, kan der mangle op mod 3 milliarder svenske kroner til at gennemføre den nødvendige transformation af Post Danmark, der skal sikre selskabets overlevelse. 

- Meldingen fra EU-Kommissionen er overordentlig glædelig. Den undersøgelse, der nu går i gang, betyder, at Kommissionen vil vende hver en sten, så vi kan få fuldstændig klarhed over, om statsstøtten til Post Danmark er lovlig. Det er en meget vigtig brik i sagen og forudsætningen for, at vi kan få underkendt og forhindret den konkurrenceforvridende statsstøtte til Post Danmark, siger Lena Sandberg fra advokatfirmaet Gibson, Dunn & Crutcher.

Åbningen af proceduren indebærer en dybtgående undersøgelse, hvor Kommissionen inviterer alle interesserede selskaber til at bidrage med deres synspunkter med det formål at afdække alle relevante detaljer. Procedureåbningen er dermed en forudsætning for, at Kommissionen kan træffe afgørelse om, at støtten, som Post Danmark nyder godt af, er ulovlig og skal tilbagebetales. Proceduren tager mellem 12 og 18 måneder og vil derfor køre over det næste år.

Også ITD’s administrerende direktør, Carina Christensen, glæder sig over EU-Kommissionens beslutning.

 - Vi har lagt massivt pres på Kommissionen i sagen om ulovlig statsstøtte til Post Danmark, og derfor glæder det mig på medlemmernes vegne, at det nu ser ud til at virke. Vi vil med sagen have vished for, at statsstøtten til Post Danmark ikke bidrager til at udkonkurrere de private vognmænd, og derfor er det vigtigt, at sagen afdækkes grundigt, og at alle parter bliver hørt, siger Carina Christensen.  

ITD klagede i 2017 til EU-Kommissionen over kapitaltilskuddene til Post Danmark. Brancheorganisationen understreger, at postselskabet opererer i direkte konkurrence med de private vognmænd, og ITD lagde i klagen blandt andet vægt på, at en kapitalindsprøjtningerne til Post Danmark vil være forbundet med meget store omkostninger for det private transport- og logistikmarked.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.453