23948sdkhjf

Droner og selvkørende busser: Transport 2019 satser på innovation

Kunne du forestille dig at hoppe på bussen og lade dig fragte rundt i det ganske danske land uden en chauffør bag rattet?

På Transport 2019 den 21.-23. marts kan man opleve de nyeste trends og tendenser inden for transportbranchen - og få en prøvetur i en selvkørende bus - når der etableres et nyt, stort område med innovation i fokus.

Området byder på banebrydende tiltag og afspejler en transportbranche, der er i spirende udvikling, fortæller Malene Vitus, branding- og kommunikationskonsulent i brancheorganisationen ITD. Hun glæder sig på hele branchens vegne over, at der i år satses på innovation:

- Innovation er vigtig, fordi det hele tiden handler om nye idéer, teknologier, optimeringer, forslag og overvejelser i virksomhedens drift, siger Malene Vitus, der fortsætter:

- Men når vi taler om innovation, skal vi også se på chaufførens arbejdsplads. Det kunne for eksempel være, at arbejdstiden tilrettelægges anderledes eller med mere efteruddannelse og smartere løsninger. Håbet er også, at det innovative fokus gør branchen mere grøn og mere klimavenlig, for transport- og logistikbranchen skal også tage ansvar, når det handler om fremtidens miljørigtige løsninger. Og det sker allerede i dag hos rigtig mange virksomheder.

Automatiseret kollektiv trafik
Den selvkørende bus, som besøger Transport 2019, kommer fra Nobina, der dagligt leverer kollektiv transport til over 1 million mennesker i Norden. Selskabet har allerede tre selvkørende busser i linjetrafik i Stockholm, og tre busser af samme model vil senere på året komme til at køre på Danmarks Tekniske Universitets campus.

Busserne har plads til 12 passagerer og har på nuværende tidspunkt en operatør om bord for at sikre, at alt forløber, som det skal. Næste stadie er at sende busser på vejene uden operatør - og dernæst at få selvkørende 12 meter-busser ud i trafikken. Fremtidsudsigterne er store:

-  De selvkørende busser bliver en mellemting mellem individuel kørsel og traditionel kollektiv bustrafik, idet de kobles på etablerede linjer og får en tilbringerfunktion ud i områder uden busser, tog og sporvogne. Det giver en mere fleksibel transportmulighed, som kan få folk ud af bilerne og ind i de elektriske busser. Og det er kun det, vi har inden for rækkevidde lige nu - fremtidsperspektiverne er endnu større, siger projektleder hos Nobina, Søren Jacobsen, der under Grøn Transport vil dele erfaringer fra Skandinavien.

Dronefragt og elektriske køretøjer
Droner spås at kunne ændre fremtidens fragt- og logistikbranche, og i innovationsområdet vil Aalborg Universitet stå klar til at præsentere det nyeste inden for droneteknologi. Ligesom den automatiserede kollektive trafik tilbyder dronefragten langt større fleksibilitet, et bedre miljømæssigt aftryk og mulighed for at opnå store økonomiske besparelser.

Som noget andet helt nyt kan besøgende som en del af innovationsområdet i hal C opleve Transportens Innovationsnetværks Innovationsværksted. Her vil TINV vise fremtidens udviklingstrends inden for it, automatisering, miljø og logistik. Man kan blandt andet opleve det nyeste inden for elektriske køretøjer og se et unikt dansk bud på en 100 procent elektrisk renovationsbil med et ergonomisk design tilpasset skraldemandens arbejde. Dertil kommer, at man kan opleve transport gennem Virtual Reality-briller og se, hvordan en chaufførs opmærksomhed kan trackes via eye-tracking.

- Det er helt naturligt, at Transportens Innovationsnetværk skal være til stede på Transport 2019. Her kan vi skabe synlighed omkring, hvad vi står for, nemlig at sikre at der sker vidensdeling i transportsektoren. På Transport 2019 kommer vi i dialog med besøgende fra alle dele af branchen og kan vise helt ny teknologi. Derudover vil vi bringe folk sammen, herunder elever og uddannelsesinstitutioner, og tale om innovation, ny teknologi samt anvendelsen på kryds og tværs inden for sektoren, siger Erik Østergaard, formand for bestyrelsen i Transportens Innovationsnetværk og administrerende direktør hos DTL - Danske Vognmænd.

Innovationsområdet i hal C kan besøges under hele Transport 2019, der strækker sig fra den 21.-23. marts i MCH Messecenter Herning. Alle 14 haller tages i brug på messen, der byder på rekordmange aktiviteter og det højeste antal udstillere nogensinde.

Transport 2019 arrangeres af MCH Messecenter Herning i samarbejde med ATL - Transportens arbejdsgivere, AutoBranchen Danmark, Dansk PersonTransport, Danske Speditører, De Danske Bilimportører, DI Transport, DTL - Danske Vognmænd, Foreningen af Vognimportører i Danmark, ITD og 3F Transportgruppen.

Artiklen er en del af temaet Transport 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095