23948sdkhjf

Ny app sætter fokus på sikkerheden ved højresving

Intelligent Virtual Reality-app skal træne lastbilchauffører i at orientere sig før højresving. Træningen foregår i et sikkert, animeret univers

På trods af mange års indsats for at nedbringe antallet af højresvingsulykker med lastbil lader sikkerheden for særligt cyklister stadig meget tilbage at ønske. Ifølge Vejdirektoratets ulykkesstatistik er der hvert år fortsat et forholdsvis højt antal dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister i ulykker med højresvingende lastbiler.

Derfor har TUR Forlag, som er specialiseret i at udvikle undervisningsmateriale til transportbranchen, udviklet en gratis mobilapp til kursister på AMU transportuddannelserne og til godschauffører på den lovpligtige EU-efteruddannelse.

Sving Sikkert VR er udviklet til chauffører med kørekort kategori C, men appen er frit tilgængelig og kan bruges af alle.

Virtuelt og sikkert miljø
Google Cardboard-teknologien, som er en prisbillig VR-brille i pap eller plast, giver i kombination med den gratis app kursisten en oplevelse af forskellige situationer ved højresving med lastbil. Øvelserne foregår i et animeret univers, hvor chaufføren får øjeblikkelig feedback på sin kørsel med lyd og billede.

- Vores mål med denne app er at give kommende og nuværende lastbilchauffører mulighed for at træne kørselssituationer, de ikke umiddelbart kan opleve på øvelsesbanen, fortæller Ole Bülow Hartvigsen, som er IT-projektleder hos TUR Forlag og idémanden bag Sving Sikkert VR.

- Chaufføren får mulighed for at sætte sig i lastbilens førerhus og i et virtuelt og sikkert miljø øve sig i at orientere sig mod alle forhold ved højresving, fortsætter Ole Hartvigsen.

- Ligesom i den virkelige verden bliver han udsat for pludselige og overraskende ændringer, som gør øvelserne meget realistiske. Han lærer med andre ord at skærpe sin opmærksomhed ved højresving, inden det bliver alvor i trafikken.

Forhandlingssekretær Kim Poder hos Transportgruppen i 3F udtaler:

- Med denne løsning kan nuværende og kommende lastbilchauffører på en nem og billig måde træne højresving. Det er især betryggende for nye chauffører, at de har mulighed for at forberede sig på de situationer, de uden tvivl vil komme ud for i trafikken. I Transportgruppen i 3F ser vi et stort potentiale i forhold til at højne sikkerheden på de danske veje med Sving Sikkert VR.

Også chefkonsulent i DI Transport, Michael Boas Pedersen, ser positivt på mulighederne med det nye redskab i undervisningen på godstransportuddannelserne:

- I Dansk Industri hilser vi alle tiltag velkommen, der kan øge sikkerheden i trafikken, og her er denne app et oplagt middel til at sætte fokus på højresving.

Pris- og tidseffektiv løsning i undervisningen
Ud over at være en prisbillig løsning til undervisning af lastbilchauffører er Sving Sikkert VR betydeligt mere tidseffektiv end lastbilsimulatoren, som kun kan bruges af én kursist ad gangen.

Med VR-teknologien er det nemlig muligt at undervise flere kursister samtidig, og testkursister har givet udtryk for, at løsningen giver en god variation i den traditionelle teoriundervisning.

Sving Sikkert VR kan med fordel anvendes i modulerne Risikolære og Uheldsforebyggelse, herunder forebyggelse af højresvingsulykker på AMU-uddannelsen for godstransportchauffører.

Appen er udviklet i et tæt samarbejde med det danske firma Innopixel, som bl.a. løser opgaver inden for Virtual Reality, Augmented Reality, 360° video og udvikling af apps.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vognmænd varsler flere aktioner mod vejafgiften
BMS får partner i Finland
Se listen: Disse transportvirksomheder gik konkurs i maj
Scan Global opkøber vognmandsfirma
57-årig fængslet for at læsse kartofler af på Storebæltsbroen
Vendelbo Spedition: Ambassadører er med til at sende trivslen i top
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093