23948sdkhjf

ITD: Vækst og flere ansatte i dansk vejgodstransport

Der er i dag ansat cirka 51.000 personer inden for dansk vejgodstransport. Det er alt fra lastbilchauffører, lager- og logistikmedarbejdere, speditører og personer ansat med firmakørsel. Dansk vejgodstransport fik 4.000 flere ansatte fra 2012 til 2016 – det svarer til en stigning på 9 procent.

Det viser nye tal, som ITD har fået udarbejdet af Copenhagen Economics.

Fremgangen i antallet af medarbejdere skyldes en stigende efterspørgsel på transportydelser, for det nationale transportarbejde steg med 7 procent fra 2012 til 2016.

- Det er rigtig dejligt, at antallet af danske arbejdspladser i vejgodstransporten er stigende, fordi der skal transporteres gods og varer i Danmark. Det er et udtryk for, at der er gang i hjulene, men samtidig også, at mange danske vognmandsvirksomheder har meget at lave og driver deres virksomheder effektivt i Danmark, mener Carina Christensen.

Vejgodstransporten bidrager i dag med cirka 60 milliarder kroner til Danmarks BNP og understøtter indirekte op mod 88.000 jobs.

Over de sidste 10 år har vejgodstransporten haft en bedre produktivitetsudvikling end den private sektor generelt. Transportvirksomhederne drives mere effektivt i dag. Der er færre danske lastbiler, men lastbilerne bliver større. Hver lastbil kører længere og har mere læs per tur. Der køres færre kilometer uden læs. Udviklingen skyldes ikke mindst konsolidering og en mere professionel ledelse i vejgodstransporten.

Desværre har erhvervet også en stor vækstbremse foran sig, nemlig manglen på kvalificeret arbejdskraft. En ny rapport fra IRU viser, at den europæiske vejtransportsektor står over for den mest akutte mangel på professionel arbejdskraft i årtier. Herhjemme er op mod halvdelen af alle lastbilchauffører over 50 år. 

- Hvis vi skal fastholde den positive udvikling med stigning i de hjemlige transporter og flere beskæftigede i vejgodstransporten, så får vi brug for at få nye målgrupper ind i erhvervet. Transportvirksomhederne har stor fokus på at fastholde vores medarbejdere, og det er også positivt, at vi nu ser flere og flere gå fra kontanthjælp til et job i transporterhvervet, siger Carina Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094