23948sdkhjf

Tøver med elektroniske transportdokumenter

Tidligst om seks år kan vognmænd og speditører forvente, at alle myndigheder i EU vil acceptere elektroniske transportdokumenter.

Danske vognmænd og speditører skal stadig sende eller fremvise papir, når de skal kommunikere med til myndigheder i de fleste EU-lande.

Det forsøger EU-kommissionen at lave om på med forslaget om et paneuropæisk system, der forpligter medlemslandene at acceptere elektroniske godstransportdokumenter.

Imidlertid trækker det ud med at gøre det obligatorisk for myndigheder overalt i EU at modtage information om godstransport i elektronisk form, selv om der kan spares omkring 90 millioner timer om året.

EU-forslaget forpligter ikke virksomheder til at blive digitaliseret. Der er alene tale om, at myndighederne ikke kan kræve gammeldags papir.

Danmark presser for en hurtig gennemførelse af forslaget om en forordning om e-godsoplysninger.

Forberedelse fra fire til seks år

Det rumænske EU-formandskab lægger op til, at e-godsinfo først anvendes seks år efter ikrafttrædelsen, mens EU-kommissionen lægger op til fire år.

Tanken bag det rumænske kompromisforslag er, at de første tre år skal bruges til at vedtage retsakterne (bekendtgørelser), og de næste tre år skal landene bruge til at gennemføre dem.

Desuden hersker der usikkerhed om, hvor lang tid det vil tage at udvikle eFTI, der skal anvendes på alle EU’s officielle sprog.

Begynd gerne med vejgods

- Det skal gøres så hurtigt som muligt, siger Ole Birk Olesen.

Han har forgæves forsøgt at foreslå en trinvis gennemførelse, hvor man begyndte med vejtransporten. Her er gevinsterne ved digitalisering størst.

- Kun få lande støtte det, oplyser han efter sin formentlige sidste gerning i Folketinget som minister på denne side af folketingsvalget, da europaudvalget gav ham mandat til forhandlingerne om forslaget til "forordning om elektronisk godstransportinformation".

Ny platform skal udvikles

Den digitaliserede godsinformation skal håndteres via en teknologineutral it-løsning "eFTI" - Electronic Freight Transport Information.

Det vil stadig være frivilligt for erhvervsdrivende at vælge mellem papir og elektroniske dokumenter, men ved anvendelse af elektronisk informationsudveksling skal certificerede eFTI-platforme og udbydere benyttes.

Det bliver formodentlig Den Danske Akkrediteringsfond (Danak), som skal forestå certificeringer hertillands.

Parlamentet for digitalisering

EU-parlamentet foreslår, at det også bliver obligatorisk for erhvervslivet at benytte digitale transportdokumenter.

Det vil Ole Birk Olesen imidlertid ikke støtte på nuværende tidspunkt, før man har set det kommende it-system eFTI i praksis.

Begræns adgang

Oplysninger om godstransportdata er ofte virksomheds- og konkurrencefølsomme. Derfor ønsker ITD at sikre, at myndigheder ikke via eFTI får adgang til flere oplysninger end lovgivning kræver eksempelvis i forbindelse med vejside- eller virksomhedskontrol.

Belært af erfaringer bl.a. med de elektroniske fragtdokumenter advarer Specialforeningen for Logistik og Distribution (SLD) og Dansk Erhverv om, at fire år nok er for kort tid til gennemførelsen. De anbefaler en trinvis indførelse.

Væksthæmmer består

Danske Speditører ønsker, at transportdokumentation i digital form gøres lige så gyldig som papirdokumenter, men brancheorganisationen slår koldt vand på forventningerne.

- Det papirbaserede transportdokument udgør i dag et så integreret instrument i samhandlen i EU, at forslaget alene vil få symbolsk betydning for den del af godstransporten, der reguleres af internationale konventioner.

Siden midten af 2016 har samtlige EU-lande haft EU-hjemmel til at digitalisere transportdokumenter, men det er ikke sket.

Fordel for de fleste

Sidste år opgjorde EU-kommissionen, at godt 99 procent af grænseoverskridende transportoperation i EU stadig involverer papirbaserede dokumenter.

Den digitale oprustning vil kræve investeringer for 33 milliarder kroner hos virksomhederne i EU, som ifølge kommissionen kommer flerfoldigt retur som besparelser på 175 milliarder kroner frem til 2040.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078