23948sdkhjf

Ny minister bag rattet: Transporten farves grøn

Oppositionen vil fortsat kæmpe for sine vejprojekter

- Jeg glæder mig over, at udsigten fra mit ministerkontor er grøn. Målsætningen for dette ministerium, at vi alle skal have en grøn udsigt, når det drejer sig om transport, indledte transportminister Benny Engelbrecht (S) sin tale ved overtagelsen torsdag af sin del af Transport- og Bygningsministeriet.

Konkret er den grønne udsigt velvoksne træer uden for ministerkontoret ved Frederiksholms Kanal. Her skal han som en af sine første opgaver skal lede forhandlinger om en bred aftale om infrastruktur, der lægger mere vægt på investeringer i kollektiv transport og cyklisme end den afgående VLAK-regerings aftale med Dansk Folkeparti fra 13. marts.

Foruden en grøn infrastrukturaftale er hans politiske ramme kridtet op i forståelsespapiret (aftalen mellem Socialdemokratiet, Det radikale Venstre, SF og Enhedslisten):

  • En grøn mobilitetsplan for omstilling af transportsektoren og med "markant flere elbiler"
  • Stop for salg af alle nye diesel- og benzinbiler fra 2030
  • Skærpede miljøzoner
  • Fremrykning af den grønne transportkommissions arbejde under ledelse af Anders Eldrup. Rapporten i slutningen af 2020 skal danne grundlag for en aftale om bl.a. bilafgifter
  • Igangsætning initiativer om mere bæredygtig flytransport.

Kamp fra vejprojekt til vejprojekt
- Du har den utaknemmelige opgave at pille vejprojekter ud af den blå plan for at få penge til de andre projekter. (...) Når du gør det, vil jeg prøve at få det til at gøre ondt på dig, lovede afgående transportminister Ole Birk Olesen (LA) med et glimt i øjet, da han overdrog transportministeriet til Benny Engelbrecht.

Hans gave til sine to efterfølgende var glas med bolcher sprængfyldt med energi og forskellige slags smag, der symboliserer ministerlivets mangfoldighed.

Benny Engelbrecht kvitterede med et kompas med verbal indpakning af ironi, drilleri og respekt.

- Du har styret efter dit eget ideologiske kompas, men også lært at sætte kursen efter forhandlingens kunst. Nu skal du tilbage til en relativ ny gruppe i Liberal Alliance, en relativ lille gruppe. Det kan være, at I får behov for at navigere og sætte en ny kurs – det har I gjort før. Der kan sådant et kompas være nyttigt, og om ikke andet, så vil kompasset kunne guide dig til Sønderjylland, og befinder du dig der en dag, så lad os tage en kop kaffe.

Lærte at lyde flertallet
Ole Birk Olesen kunne til det sidste i sin ministertid være polemisk, men han lærte hurtigt at tage bestik efter de faktiske mandatforhold i Folketinget og lave politik, som departementchef Jacob Heinsen bemærker.

- Den brede og folkelige anerkendelse af resultaterne er sandt at sige ikke noget, du er gået efter. Du er superrationel og til fals for det gode argument, og som embedsmand er det svært at stå for, sagde Jacob Heinsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126