23948sdkhjf

Lastbil med tryghedsgaranti

| Af Carsten Teiner | Tip redaktionen om en historie

Det kan være ubehageligt at køre lastbil på ukendte vejstrækninger, men i Mercedes-Benz med MirrorCam er man helt afslappet.

De fleste lastbilchauffører kender det at køre rundt i et helt ukendt område med snoede veje og dårlig sigtbarhed. Måske i mørke - og det skaber ofte usikkerhed.

Men det har Mercedes-Benz fundet en løsning på. Med den nye Actros lastbil med MirrorCam kameraløsning i stedet for spejle kombineret med adaptiv fartpilot med Predictive Powertrain Control (PPC) skal man nærmest bare koncentrere sig om at styre bilen.Transportmagasinet har efterhånden prøvet den nye Actros flere gange; men hidtil kun i udlandet. Nu er den kommet til Danmark, og som nogle de første har pressen fået mulighed for at prøvekøre den nye Actros på dansk grund nu, hvor bilen har været på et længere "Roadtrip" hos alle Mercedes-Benz lastbilsforhandlere.

Man skal bare styre
Udgangspunktet var Mercedes-Benz København i Greve - og vi foretog flere ture rundt i omegnen med flere rundkørsler og sving. Oplevelsen var god - for vi havde hele tiden godt udsyn ned langs køretøjets sider.

Når man skal mange ting på én gang, er det også rart, at den ikke "løber fra èn" mens man holder øje.

Den sætter nemlig selv farten ned, så man som chauffør bare skal styre. Bremsen skal man også holde sig fra - med mindre, der i rundkørslen kommer tværgående trafik. Det ser systemet ikke - og så må man genstarte det for at fortsætte med PPC.

Efter opskriften for selvkørende biler opfylder den niveau 2, som er det maksimalt lovlige i dag. Niveau 5 er det maksimale.

Active Drive Assist
Samlet kalder Mercedes assistentsystemet for Active Drive Assist - som omfatter ny aktiv adaptiv fartpilot, Active Lane Departure, aktiv Lane Departure Protect og Comfort Steering.

Med PPC går det altså helt af sig selv. Sammen med bilen Lane Departure system holder den også sporet, hvis der er vejstriber - men ellers er det blot at styre.

Så sætter lastbilen selv farten ned, fordi den også er koblet op på 3D-GPS-systemet fra Tom Tom med vejkort i stor opløsning. Dermed kan den så at sige - sammen med bilens radarsystem - "kikke" om hjørner.

Vælges "Inter City" bliver der hele tiden taget hånd om én som chauffør. Især i et område, hvor man ikke har været før, er det en stor hjælp - og endnu bedre, hvis det også er mørkt.

Langsommere om nødvendigt
Selv om man har sat farten til f.eks. 50 km/t, så sørger lastbilen for at farten sættes yderligere ned, hvor det er nødvendigt. PPC kan aktiveres ved hastigheder mellem 25- og 85 km/t. Systemet arbejder cirka to kilometer frem og sørge for at indstille bilens fart, så den passer til vejforløbet, så kørslen bliver så glidende som muligt.

PPC overtrumfer så at sige bilens Adaptive Cruise Control system, som samtidig holder afstanden til de forankørende. Systemet tager også hensyn til hastighedsskilte. Farten i sving er begrænset til 35 km/t.

Hele forløbet ses så på de store monitorer, som er placeret på A-stolperne i kabinen - for der er All Round Visibility - det vil sige en meget bredere synsvinkel, og kameraerne bliver ikke snavset til, som sidespejle har for vane, på grund af kamerahusets aerodynamiske udformning.

Præcis angivelse
Små stiplede distancelinjer på monitoren angiver også præcis, hvor traileren slutter - og tre rækker stiplede linjer bagest på minitoren indikerer, hvor køretøjerne bag lastbilen helt præcist befinder sig. At vide, hvor bagenden af traileren præcist befinder sig, er også en stor hjælp, når man f.eks. skal bakke til rampe.

Kabinen er ny i Actros - med et ny multimedie-cockpit med en primær skærm, hvor man bl.a. kan følge alle assistentsystemer, og en sekundær skærm, hvor man kan følge app’s. Man kan også indstille navigationen, indstille PPC og aflæse resterende køre- og hviletid.

Alt styres fra knapper på det nye og mindre rat (450 mm). Den venstre gruppe af knapper styrer det primære instrument mellem urene og den højre gruppe styrer det sekundære instrument.

Man kan som kunde vælge imellem flere typer displays. Parkeringsbremser er nu elektrisk - og to-delt. Én for standbremse og én for trailerstabilisering

Mange sikkerhedsdetaljer er bevaret - bl.a. Active Brake Assist, som er et avanceret nødbremsesystem, der i den nye femte generation får lastbilen til at stoppe helt op ved forhindringer - via kamera og radar. Lastbilen byder også på trailerstabilitet og skiltegenkendelse.

Typisk dansk regionalbil
Bilen, som vi kørte, var en 530 hk pusher trækker i 6x2 konfiguration - en typisk dansk regionalbil eller en bil, der kører på Norden. Også en typisk motorstørrelse, hvis man ikke kører med tungere gods.

MirrorCam er standard på den nye Actros, men hvis man hellere vil have de klassiske spejle, koster det i omegnen af 3-4.000 kroner at bestille.

De fleste chauffører, der har prøvet MirrorCam, bliver dog hurtigt dus med kameraløsningen. Og kører man i regn, tåge og mørke, ser man meget mere end i spejle. Systemet justerer kameraerne selv, så man bevarer udsynet - uden blinde vinkler.

En del leveret i Danmark
Der er allerede leveret en del MirrorCam trækkere herhjemme - og kunderne melder positivt tilbage, siger salgsdirektør for lastbiler, Klaus Klyver, fra Mercedes-Benz København.

Mange synes måske, at der gjort for lidt ud af design og drivline i Actros. Den ligner den nuværende model, der er lanceret i 2011, men bilen er opdateret på alle punkter - og bl.a. instrumenteringen med det særlige Multimedie-cockpit er ganske avanceret.

Hold dig opdateret med Transportmagasinet

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Ny direktør til Postnord

Plus

Stema Shipping og Aabenraa Havn i nyt stort projektsamarbejde

Stema Shipping og Aabenraa Havn har endnu en gang optimalt udnyttet hinandens potentialer i et igangværende projekt. Aabenraa Havn, der er hjemhavn for Stema Shippings geografiske hovedsæde, er valgt som omdrejningspunkt for udskibning af bl.a. sand til en havvindmøllepark i Østersøen.

Fiat viser elvarevogn med over 300 km. rækkevidde

Den kommende elektriske E-Ducato ligner sig selv, men bliver helt elektrisk og får en rækkevidde på op til 330 km. Desuden bliver bilen opgraderet med mere moderne køreindstillinger og nye opkoblingsmuligheder

Plus

Vejdirektoratet åbner søgepulje til grøn erhvervstransport

Fra nu og frem til oktobr er det muligt at søge penge til projekter i den nye pulje som skal sikre flere el-ladestandere og mere grøn erhvervstransport – 

Fairtrans var forberedt på svært år: - Vi er ikke tilfredse

Nyhedsbrev

9.190 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Fyrede 90 – nu er halvdelen tilbage

Dansk Auto Logik var for pessimistiske, da de inden påsk fyrede 90 medarbejdere. Nu er halvdelen tilbage på

Online Avis Arkiv

Inkasso skal jagte bøder fra udenlandske chauffører

Kun en ud af fem bøder bliver betalt, når udenlandske chauffører i Danmark får bøder for parkeringsforseelser. Resten bliver aldrig betalt, og nu skal det hav konsekvenser, siger transportministeren, som vil hyre et inkassofirma ind fra efteråret

Karsten Beier: Jeg er helt og aldeles uforstående

Vognmand udtaler sig nu om den verserende sag mod Kurt Beier Transport

Conaramte containerrederier vinker farvel til 35 pct. af aktieværdien

Kvindelige lastbilchauffører samler ind i sorgen over dræbt 24-årig kollega

En kvindelig lastbilchauffør mistede livet i en trafikulykke syd for Christiansfeld i sidste uge

Coop køber Danmarks første el-lastbil til godstransport

Scania leverer el-lastbilen til efteråret

DTL og SLD om vejpakke: En vigtig sejr

Vejpakkens vedtagelse er en milepæl og en positiv nyhed, der vil gavne transportbranchen langt ud i fremtiden, mener flere brancheaktører

Virksomheder bliver frataget krav om fartskrivere

Landets betonproducenter bliver fremover undtaget fra kravet om fartskrivere i lastbiler, der transporterer flydende beton

EU's vejpakke er vedtaget: Regler skal stoppe postkasseselskaber og lønpres

Det vil være lettere for danske chauffører at klare sig med de nye EU-regler, siger transportminister

Opkøbsmaskinen Scan Global Logistics havde flot 2019

Danish Crown klar til at droppe Kurt Beier Transport ved dom

Fagforbundet 3F kritiserer de firmaer, der stadig bruger Kurt Beier Transport A/S

P. K. Justesen køber otte nye lastbiler

Vognmand kræves fængslet for grov udnyttelse af chauffører

Transportfirma kom i fokus, da det kom frem, at selskabets chauffører levede under usle kår nær grænsen

Kommune varsler tilsyn med overnatningslokaler i transportbranchen

20 ejendomsejere i Padborg er udvalgt til at få tilsynsbesøg fra Aabenraa Kommune i løbet af august

Hollandsk politi afslører torturcontainere brugt af kriminelle

Onsdag er knald eller fald for chaufførerne på Europas veje

Hvis et ændringsforslag bliver stemt igennem, så falder EU's vejpakke. Det vil være tragisk, mener politiker

Alpi investerede flittigt i 2019

Udrykningskøretøjer undgår nu stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for uretmæssige stærekassebøder

Fødevarestyrelsen: Lastbiler kan slæbe svinepest med ind i Danmark

Transportmagasinet udkommer også i sommerferien

Biodiesel på seks Q8-stationer

Hjælper med at reducere brændstofforbruget

Vejpakken: Hjem til familien hver fjerde uge

Se kortet: Her er risikoen for fartbøder størst

Mærsk bag nyt institut: Skal gøre skibsfart klimaneutral

Ny overenskomst på plads mellem Krifa og ITD Arbejdsgiver

ATL: Chauffører på svinetransporter straffes for hårdt

Vejen er banet for klimaplan for transportbranchen

EU udsætter frister på kørekort og tilladelser

ITD: Affaldsaftale er et skridt mod flere udbud og fri konkurrence

Danmark får enormt grønt brintanlæg - Holland betaler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kurser og seminarer hos Carl Stahl A/S

ISO 45001:2018 Auditor Transition | Modul 2

Vognmandsfirmaet Palle Phillip ApS nye Walking Floor trailer

Bestil, ring, skriv eller besøg os – hele sommeren!

Genbestil tidligere ordrer med få klik!

NOS A/S tilbyder Universal løfteøjer

2 nye Kel-Berg tiptrailere til Vognmand John Jørgensen ApS

Flot lakeret opbygning

Hvad koster en kran til lageret eller produktionen?

Miljøvenlige smøremidler fra Carl Stahl A/S

ISO 45001:2018 Annex L | Modul 1

Kel-Berg 2 akslet linktrailer til Team Taarnby Transport A/S

Medbringertruck med super-reach

Nyt Vaskeanlæg hos AH Fragt i Vejen

Ny Faymonville Multimax !

En NOPA påhængsvogn i fødselsdagsgave

Du skal da ikke kede dig i din sommerferie!

NOS A/S - din specialist i løfteklør.

Kel-Berg tipkærre fra Lastas til Hundborg Transport ApS

Intern Auditor Kvalitet

Fantastisk flot opbygning med finesser

Nyt vaskeanlæg hos Vognmand Svend Erik Brogaard A/S

Eliteleverandør til det offentlige

Udskydelse af AM-bidrag og A-skat for aug/sep/okt

Tacho uden bøvl!

Send til en kollega

0.187