23948sdkhjf

Politiet efterforsker fortsat i Beier-sagen

3F kritiserer, at der er gået et år
Et år er gået, siden sagen om en "slumlejr" i Padborg, hvor filippinske og srilankanske lastbilchauffører arbejdede til ussel løn og boede under kummerlige vilkår, dukkede op.

Godt en uge efter afsløringen konkluderede Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel, CMM, at 26 chauffører havde været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde.

Men Syd- og Sønderjyllands Politi er endnu ikke færdig med dets efterforskning i sagen mod den store vognmandsvirksomhed Kurt Beier Transport A/S, som havde chaufførerne boende bag pigtråd på dens egen adresse i Padborg. Det skriver Fagbladet 3F.

- Sagen er stadigvæk under efterforskning. Da der er tale om en verserende sag, kan vi ikke oplyse, hvilke konkrete efterforskningsskridt, vi p.t. er i gang med, skriver Brian Fussing, politiinspektør hos fra Udlændingekontrolafdeling Vest hos Syd- og Sønderjyllands Politi, i en e-mail til Fagbladet 3F.

- Vi kan dog oplyse, at der fortsat er tale om en ret omfattende efterforskning, da der er en række konkrete omstændigheder, der skal være opfyldt for, at der er tale om menneskehandel i straffelovens forstand, skriver politiinspektøren også.

Syd- og Sønderjyllands Politi ønsker ikke at oplyse, om der er nogen sigtede eller tiltalte i sagen.

Fagbladet 3F afslørede 29. oktober 2018, at der på skift boede op til 200 udenlandske lastbilchauffører i lejren ved Padborg nær grænsen til Tyskland. Mange boede i uhumske containere eller i uopvarmede lastbilanhængere med presenning over.

Filippinske og srilankanske chauffører tjente cirka 15 kroner i timen for lange arbejdsdage for den store danske vognmandsvirksomhed.

Dagen efter afsløringen rykkede Syd- og Sønderjyllands Politi ud og ransagede lejren. Efterfølgende afgav de 26 udenlandske chauffører, der var til stede i lejren på tidspunktet for ransagningen, forklaring til politiet.

Beier svarer ikke
Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser nu, at hver af de 26 udenlandske chaufførers rekrutterings-, ansættelses- og arbejdsforhold skal dokumenteres i sagen vedrørende Kurt Beier Transport A/S. Derudover består efterforskningen af tekniske undersøgelser samt ”andre efterforskningsskridt” både i Danmark og i udlandet.

- En så omfattende efterforskning, som der er tale om i denne sag, kan desværre ikke afsluttes i løbet af få måneder. Af samme årsag er det også for tidligt at spå om, hvornår sagen er færdigefterforsket og skal vurderes af anklagemyndigheden, skriver politiinspektør Brian Fussing.

Fagbladet 3F har forelagt direktør Karsten Beier en række spørgsmål. Og blandt andet bedt om hans kommentar til, at han nu har været under mistanke for menneskehandel i snart et år.

Fagbladet 3F har også bedt ham om en status på firmaet Kurt Beier Transport A/S: Antal lastbiler og antal chauffører – herunder hvor mange filippinske. Men Karsten Beier har ikke ønsket at svare på nogle af spørgsmålene, konstaterer fagbladet.

Karsten Beier har efter afsløringen af slumlejren slet ikke ønsket at kommentere på sagen over for Fagbladet 3F. Men 6. november 2018 afviste Karsten Beier over for DR Nyheder, at virksomheden havde gjort noget strafbart.

- Jeg er helt sikker og overbevist om, at vi ikke har gjort noget strafferetligt forkert. Vi har overholdt alle love og regler, sagde Karsten Beier.

CMM konkluderede godt en uge efter afsløringen af slumlejren, at 26 lastbilchauffører var ofre for menneskehandel til tvangsarbejde, hvilket gør det til Danmarks hidtil største sag om tvangsarbejde.

Ifølge Center mod Menneskehandel har i alt 74 personer været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark i perioden fra 2009 til november 2018, herunder de 26 chauffører. Men samtidig er ikke en eneste bagmand blevet dømt i Danmark for menneskehandel til tvangsarbejde.

- Det er jo helt til månen
Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard er ikke tilfreds med politiets indsats i sagen.

- Det er mere end 50 år siden, at man nåede til månen. Men efter et helt års efterforskning så ved man endnu ikke om der kan rejses tiltale – det er jo helt til månen, siger han.

Han pointerer, at det med al alvorlig tydelighed viser det, som 3F gentagne gange har sagt:

- Straffeloven må ændres, som også SF har foreslået. Der skal flere øremærkede midler til politiets kontrol og efterforskning af tvangsarbejde og banditters brug af illegalt arbejde. Og ikke mindst er der et akut behov for øget specialisering af politiet på det her felt, siger Henning Overgaard.

Artiklen er en del af temaet Kurt Beier-sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062